Две пролетни изложби в Бургас

|
След броени дни, на 12 април, ще започнем да свързваме името на бургаската художничка Райна Рачева с две събития, които вероятно ще привлекат вниманието и ще предизвикат интереса на бургаската културна общественост.
От 17 часа в Градската художествена галерия “Петко Задгорски” ще бъде открита изложба “Мозайки”, посветена на 25-годишнината от създаването на школата за изработване на художествени мозайки, в която участват бургаски деца на възраст от 4 до 14 години. Час по-късно ръководителката на школата г-жа Рачева ще открие в залата на СБХ на ул. “Александровска” 22 своята самостоятелна, 20-та поред изложба от маслена живопис – пейзажи, портрети, натюрморти...
Школата “Детски мозайки” има богата творческа биография. Създадена през 1979 г., тя бързо набира скорост – децата изграждат умения за творчески труд, самочувствие, изпитват радост от сътвореното. Голям брой участия с изложби в чужбина – Франция, Холандия, Япония, Алжир, Чехословакия и др., ежегодни изложби във всички издания на Асамблеята “Знаме на мира” и още, и още изяви дават увереност на артпедагожката Райна Рачева да мисли, че трудът й през този четвърт век не е бил напразен.
През първите истински пролетни дни, в които морският град усеща далечен полъх на зелено, на свежо и младо настроение, по-рано от истинските ще разцъфнат цветята върху платната на Райна Рачева, както и многоцветията от камъчета в мозаечните платна на децата от нейната школа. Да отидем и да им се порадваме!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *