Две театрални постановки в един ден на Аполония 2003

|
Интересна интерпретация на класическата драма "Ромео и Жулиета" предложиха ражисьора Галин Стоев и Драматичен театър Пловдив на 8 септември в Созопол. Придържайки се към оригиналния шекспиров текст, макар и доста посъкратен, артистите предложиха нова, осъвременена версия на пиесата, един нов поглед, интригуващ и свеж, често провокативен. Като че ли най-голямо впечатление на зрителите направи моментът, в който актьорите си свалиха гащите с гръб към публиката и тогава ясно си пролича сексуалната ориентация на някои от хората в залата. Иначе постановката си я бива, струва си да се гледа, дано дойдат и в София за да ги гледам пак.
В Археологическия музей Стефан Камиларов (цигулка и Екатерина Владигерова (пиано) изпълниха произведения на Бетовен, П. Владигеров, Гершуин, Шуберт. Хубав концерт, но от такива имена можеше да се очаква и повече. Освен на моменти фалшивото свирене на С. Камиларов особено дразнещо беше и това, че през цялото време стоеше точно пред пианистката и публиката виждаше само него. Все пак двама музиканти са, редно е да се събразяват с визията, особено когато концертират в зала.
Със затаен дъх слушаха рецитала на Анета Сотирова и Михаил Мутафов посетителите на Художествената галерия. Актьорите, носители на Аскеер за тази година, четоха любими текстове от Христо Фотев и Петя Дубарова, затрогвайки вдъхновената публика. След рецитала човек се чувстваше някак си нов, облагороден. Приятна изненада беше участието на Валентин Геров, който с виолата си съпровождаше четенията.
Изключително приятен спектакъл поднесе на зрителите Театър Българска армия в Амфитеатъра. Постановката "Finale Grande" е играна и в София, но познати, гледали я и там, и тук твърдо заявиха, че в Созопол е било много по-добре. Една вдъхновяваща и забавна музикална комедия, напомняща на старите неми филми, само че цветна, режисирана от Камен Донев и с музика, композирана от Стефан Вълдобрев.
Вечерта завърши с един оригинален и разнообразен джаз концерт в Джаз клуб ОББ. Валентин Геров (виола), Веселин Веселинов-Еко (контрабас) и Румен Тосков (пиано) изпълниха много авторски пиеси, подпомагани и от някои нови технологии (компютърни композиции на Еко). Разнообразие от стилове, нови музикални виждания, приятно настроение.
 
Повече снимки можете да видите на страниците на Аполония.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *