Двоен българо-унгарски юбилей

|
На 29 октомври в Софийска градска художествена галерия се състоя честване. И то не какво да е честване, а юбилейно – 15 години от създаването на списание "Хемус" и 10 години от създаването на "Малко театро".
Това са самодейни проекти на българската общност в Унгария, които се стараят да запазят българския дух и го правят успешно чрез своето списание за култура и алтернативния си театър.
Всъщност повода за събирането, бидейки празничен и при все това Рожден ден, допринесе много за настроението в залата – и на изпълнителите, и на зрителите. Специално за събитието, от Унгария бяха пристигнали музикантите от "Road Six Sax", джаз квартет, които отдавна сътрудничат на българите от "Малко театро".
Вечерта започна с поздравителни думи от заместник председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Йордан Янев, който имаше честта да връчи орден “Иван Вазов” на Светла Кьосева и продължи с приятен разговор за живота, трудностите и пребъдването по време на работата по списанието и театъра. В него се включиха Светла Кьосева, главен редактор на списание "Хемус", Габриела Хаджикостова, създател, режисьор и актьор в "Малко театро", Дьорд Сонди, сътрудник на списанието и Пенка Ватова, също сътрудник.
Празникът продължи с откъси от представленията на "Малко театро", изпълнени от Габриела Хаджикостова, а между отделните представяния музикантите от "Road Six Sax" изсвириха няколко парчета с български мотиви, което впечатли и развълнува публиката до сълзи. Наистина е интересно да видиш и чуеш как музиканти от друга народност, с други обичаи и традиции, свирят от сърце музиката на дедите ти.
Възможност да се докоснат до това ще имат и пловдивчани, тъй като днес събитието ще бъде повторено в града на тепетата, от 17:30 часа в Етнографския музей.
 

Тея Сугарева, СловотоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *