Двойна премиера в Бургас

|
Двойна премиера на поетични книги се състоя на 6 април в Бургаската художествена галерия. Милка Стоянова и Ирина Войнова са приятелки и колежки повече от 25 години и този път представиха новите си стихосбирки заедно. За Милка Стоянова "Въртележка" е пета самостоятелна книга, след "Лице на светлината" (1993), "Тревата, по която стъпваме", "Милениум" (1998) и "Лозница" (2002). След "Оголен камък" (1996), "Глинена птица" (1998) и "Степен на изгаряне" (2000) Ирина Войнова издава "Крило и корен" през 2003 година под редакцията на Радой Ралин и печели първа награда на организирания от Община Бургас конкурс "Христо Фотев".
Критикът Георги Тодоров представи обстойно двете стихосбирки, не пропускайки да спомене неразгаданата магия на града, родил толкова поети. Светлината, която блика от текста и пластовете "под-,над- и задтекст" обединяват двете книги, но докато Милка Стоянова е майстор на поетическата миниатюра и думите й са по-пастелни, с по-приглушени тонове, то Ирина Войнова пише "поемки", изпълнени с дързост и двойнственост.
Под звуците на авторските композиции на Петър Бакърджиев двете поетеси и режисьорката на премиерата Румяна Атанасова прочетоха избрани стихове.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *