Девети Салон на изкуствата, София

|
негово превъзходителство Хосе Анхел Лопес Хорин. Снимка © Мартин МитовНа 11 май в зала 6 на НДК беше открит тържествено деветият Салон на изкуствата.
Президентът Георги Първанов открива Салона на изкуствата. Снимка © Мартин МитовОткриването на Салона беше и откриване на изложбата на художника Жоан Миро. Изложбата е организирана съвместно с Посолството на Кралство Испания, Министерството на културата на Кралство Испания и Национален музей Център за изкуства "Кралица София". На откриването говориха директорът на НДК Христо Друмев, посланикът на Кралство Испания негово превъзходителство Хосе Анхел Лопес Хорин, комисарката на изложбата г-жа Мария Хосе Саласар и президентът на Република България Георги Първанов.
Жоан Миро е един от големите испански художници. Представеното на настоящата изложба е една малка антология от рисунки, графика и скулптура. И както сподели г-жа Саласар - "надяваме се да разберете, харесате и заобичате Миро, както го обичат и испанците".
Президентът Първанов наблегна на мотото на тазгодишния Салон на изкуствата - "Изток-Запад" като пожела то да не означава само пресена точка между различните култури, но и мост между тях, мост прокаран именно тук, в България. Словото си той завърши с цитат: "Културата е оръжие заредено с бъдеще"; в смисъла на този цитат президентът обяви, че е против разоръжаването.
Акцентни държави в тазкодишния фестивал са Испания и Китай. както всяка година, в него е включен и Панаирът на книгата. Включени са и много фолклорни изпъления, класическа музика, ромско наивистично изкуство от Унгария, моден балет от Швейцария, казашки хор от Русия, поезия от Палестина, унгарски свирач с уста, детски фестивал, много изложби и т.н. Тук ще получавате репортажи от основните събития, които успеем да отразим.
За самата изложба ще има отделен репортаж, а вие можете да я посетите всеки ден до 20 юни, в зала 6 на НДК, вход южен, от 10 до 19 часа.
Пуснат е вече и първият тираж на традиционните разноцветни листовки със стихове на съвременни автори.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *