Девети Свети-Николаевски четения с международно участие в Бургас

|
На 3 и 4 декември 2010 година, в зала № 3 на Гарнизонния клуб – Бургас, ще се проведат Деветите юбилейни национални „Свети-Николаевски православни образователни четения“ с международно участие, организирани от Православен енорийски център към катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий”.
Четенията се провеждат ежегодно по идея на отец Захарий Дечев. В програмата са включени пленарни доклади на проф. д.п.н. Клавдия Сапунджиева от СУ „Св. Климент Охридски” ФНПП и проф. д.б.н. Румен Ваташки от ШУ „Епископ Константин Преславски”, ще бъдат представени и научни съобщения от членове на експедиция „Близнак 2010“ – младите православни краеведи - ученици от различни бургаски училища, разработки на представители на различни български университети, учени и общественици.
Събитието се провежда за девета поредна година и е едно от традиционните мероприятия, с които град Бургас отбелязва своя празник. Традиционните православно-педагогически четения вече се утвърдиха като един авторитетен форум, на който си дават среща учени и съмишленици от цялата страна и от чужбина.
Форумът е и своеобразна среща на представители на различни поколения, защото по традиция в него участват и ученици, които представят своите научни съобщения за отчитане на работата си на ежегодните православно-краеведски експедиции.

На форума ще бъдат представени и поредните сборници, резултат от краеведско-проучвателската и научно-дискусионната работа на експедицията и четенията, проведени през 2009 година.
 

По материали на Община БургасКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *