Декларация на пловдивски интелектуалци по повод изразената позиция на кмета Славчо Атанасов относно идването на художника Давид Черни в града

|
Художници, поети, писатели и интелектуалци на Пловдив изразяваме своето несъгласие с отношението на кмета на Пловдив Славчо Атанасов към художника Давид Черни.

Не може едно демократично общество и един демократично избран кмет – Славчо Атанасов, представящ се за демократ, с репресвни мерки да спре идването на художника Давид Черни в баня „Старинна” на собствената му изява. Както е и недопустимо кметът на един европейски град, какъвто е Пловдив, популистично да твърди, че го прави в името на хората, в името на българския народ. В творбата си Давид Черни изразява отношението си не към народа, а към политическата клоака, която е изобразена като тоалетна: със сини, зелени, червени и пр. тръбички – цветовете на политическите партии.

В подкрепа на Давид Черни искаме да добавим, че една от целите на изкуството е да провокира, да отразява действителността такава, каквато е, да разсъждава и внушава чрез естетически и художествени категории.

А що се отнася до мярката, тя се определя не от блатото, в което сме потънали, не от властимащите, а от погледа на твореца и хоризонтите, които искаме да достигнем.

В ХХІ век са ни нужни не истерични крясъци и самоцелен популизъм, а цивилизован диалог, който да информира, обяснява и дава възможност за личен избор.Кметът Славчо Атанасов унижи Пловдив и ние, интелектуалците на града, с тази декларация се разграничаваме от него!

Своята позиция гласно ще изразим пред баня „Старинна” на 10 октомври, събота, в 18.00 часа, когато е официалното откриване на модерната експозиция „Европейското наследство - 20 години след желязната завеса”.


Станимир Видев-старши – художник

Стоян Куцев – художник

Румен Жеков – художник

Иван Тотев – скулптор

Стефан Попов – сценограф

Божана Апостолова – поет

Николай Заяков – поет

Димитър Атанасов – писател

Илия Зайков – журналист

Костадин Чонов – журналист

д-р Пламен Ангелов – бизнесмен

Манол Пейков – издател

д-р Димитричка Заякова – лекар

Станимир Видев-младши – дизайнер

Христо Гочев – дизайнер

Костадин Костадинов – художник

Николай Рогачев – художник

и много други

Пълен списък на подкрепящите тази декларация интелектуалци ще бъде връчен на кмета Славчо Атанасов.


 
Пловдив, 09 октомври 2009 г.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *