Денят на Европа – досадна политика, поезия и десерти

|
9 май – Ден на Европа през 2006 г. премина под знака на кафето и литературата.
В столиците на 27 страни – членки на Европейския съюз плюс България и Румъния, в 27 европейско кафене поне по един автор представяше своята страна си с литературно четене – собствени произведения и интерпретации на тема “Съблазнителна Европа”. Освен кафе, в съответното заведение се поднасяха и 27 различни десерта – България беше представена с мляко с ориз. Всичко това – под патронажа на Австрия, председател на ЕС през тази година.
За съжаление в България превес взеха политиците и оставиха много малко място за литературата. В кафене "България" Бойко Василев умело влизаше в ролята на модератор, но не можа да се наложи над министър-председателя Сергей Станишев, който в дълга и досадна реч се опита да каже нещо, но дори и някой да се беше опитвал да слуша внимателно, със сигурност по средата щеше да забрави за какво става дума и да почне да се разсейва със вкусните десерти, сервирани в края на кафенето. Обаче и там трудно можеше да се намери нещо интересно – стабилна група бабки (не знам от коя партия) бързо унищожиха “съблазните на Европа”.
След премиера в щафетата с политически речи с включиха Н. Пр. Карл Дийм (посланик на Р. Австрия у нас) и Димитрис Куркулас (председател на делегацията на Европейската комисия). И едва накрая присъстващите (сред които освен посланици и журналисти имаше и много писатели) да чуят истинския участник – поетесата Мирела Иванова. Тя започна изявата си с едно стихотворение (“Никъде”), прочетено на български и немски език (като жест към символичния домакин – австрийския посланик; защо той говореше на английски обаче не стана ясно), след това прочете есето си, озаглавено “Европа, един личен прочит” (пълният текст можете да прочетете на личната й страница). В края се включи и Теодора Димова, но истинска дискусия така и не се състоя.
Трябва да призная умелите опити на водещия Бойко Василев да разведрява обстановката между политическите речи. Особено интересно и съвсем в контекста на проявата беше краткия разказ за това как виенчани са открили кафето, как оттам то е проникнало в цяла Европа, но всъщност пътя му е минал преди това през България.
В останалите европейски столици по същото време свои текстове са чели Вацлав Хавел в Прага, Ева Демски в Берлин, Кристиан Сингер в Париж, Ян Беке в Амстердам и Тимоти Гартон Аш в Лондон. По план всичките техни текстове, четени на този празник трябва след това да бъдат издадени в книга. Надяваме се тази книга да достигне и до нас, на български, но не по-малко радостно е и че текстът на Мирела Иванова също ще достигне до всички четящи хора във всички страни от ЕС.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *