Ден за почивка и литература

|
На 19 декември последният ден от Коледния панаир на книгата в Литературно кафене Хеликон премина като "Ден за почивка и разтуха".
Премиерата на "Боб и метафизика" (изд. "Сиела") от Ясен Бориславов мина при голям читателски интерес. Самата книга е много интересна, тъй като представлява културна история на кухнята. Съставена е от статии на автора във вестник "Сега" (където той води рубрика от четири години) подбрани от кухнята на Античността - Древна Гърция, Древен Рим, Вавилон, през Средновековието до наши дни. Разказани са типични ястия и отношения към храни през епохите и са прибавени по няколко рецепти към всеки раздел. Интересно е да се научи как някои от типичните за даден район ястия се оказват произхождащи от съвсем различни места. Традиционно смятаният за европейска храна боб например произхожда от Южна Америка, а в Европа всъщност преди навлизането на това растение се е консумирала бакла. Интересни истории има за чая, водката, кафето, спагетите... Раймонд Вагенщайн, автор на "Малка готварска книга", похвали книгата и отбеляза, че добре се продава художествена литература, в която има кулинарни рецепти. Засеганаха се някои политически проблеми, а в обсъждането на тематиката се включиха много хора от публиката.
За криминалните романи на Алегзандър Маккол Смит говориха Милена Попова (редактор) и Данчо Господинов (главен редактор на издателство "Изток - Запад"). Книгите на автора са много продавани в света в момента, три от неговите книги са в топ 50 на Великобритания и общо шестте му романа са надхвърлили 5 млн. тираж. Действието в романите се развива в Ботсуана и са лишени от хорър, екшън и жестокост, купуват се предимно от читатели, на които насилието им е дошло до гуша. Интересно е дали има достатъчно такива хора в България, при положение че премиерата не беше особено посетена. На провокативния въпроса дали Алегзандър Маккол Смит спи с гърмящи змии се отговори отрицателно, но е факт, че тези влечуги се срещат често в криминалните му романи. Дали българските читатели ще харесат подобен тип криминални романи, лишени от насилие и разказващи житейски истории, остава да се разбере тепърва.
Касиел Ноа Ашер и Ана-Мария Пеева. Снимка © Лора ШумковаДругото забележително събитие, последно за деня, бе съвместното представяне на романи от типа "чик лит", организирано от издателствата "Ера", „Кръгозор“, „Колибри“, „Intense“ и „Вектор“. Какво точно е този жанр, литература ли е това и защо е толкова популярна в момента се опитаха да изяснят водещите Йордан Ефтимов и Михаела Петрова. Разискването предварително бе обявено като сблъсък на мнения и след първия рунд думата бе дадена на публиката и на представителите на двете гледни точни - Ана-Мария Пеева и Касиел Ноа Ашер срещу Андрей и Иван от „Сблъсък“. Събитието предизвика достатъчно интерес, въпреки че до последно не се изясни дали това е литературата на съвременния ден и какво кара читателите (предимно от женски пол) да си я купуват. Атрактивния начин на представяне на романите, както и комплектите книги, раздадени на публиката след томбола, имаха своя ефект. Освен популярните "Сексът и градът" (изд. "Кръгозор") и "Дневникът на Бриджит Джоунс" (изд. "Колибри"), на интерес се радват и книгите на Катрин Елиът и Адел Паркс на издателство "Ера". От 10 януари 2005 г. издателството ще представи и новата книга на Памела Редмънд "Капан за мацки".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *