Ден на кулинарната литература в “Хеликон”

|
На 28 май в книжарница “Хеликон” бе представена книгата на Исабел Алиенде “Афродита”.
Сборникът с подзаглавие “Приказки, рецепти и други афродизиаци” съдържа разкази, анекдотични случки и истински рецепти, които авторката е събрала през многото си пътувания, се издава от “Колибри”. Става бестселър веднага след издаването си в и оттогава е преведена на 15 езика, послужила е за основа на кино и театрални спектакли. Йордан Ефтимов я нарече “книга – предмет, красива, но без да е специална до степен да не може да се постави в библиотеката. Още при първо разлистване прави впечатление колко добре издадена и оформена е, с десетки илюстрации на класици и съвременни художници, прекрасно издадена е и в България. Текстът на места прилича на свободно написано есе, на културологично есе, посветено на много повече неща от тези, споменати върху корицата, посветено на съвременния цялостен свят. “Афродита” представя тържествената консумация на храна и празничното осъществяване на сексуалния акт, използвайки примери от цял свят, това е книга, любопитна към всички хора по света” – допълни модераторът на Литературно кафене “Хеликон”.
За авторката и произведението й говори и Раймонд Вагенщайн. Той наблегна на изкуството да се представят кулинарните рецепти така, че да са интересни за четене и възможни за изпълнение, както и на общата връзка между култура, литература и кулинария. На въпрос на журналистка дали се планира гостуване на Исабел Алиенде в България, управителят на издателство “Колибри” отговори, че се обмисля писателката да бъде поканена на своеобразно турне из държавите в региона.
Присъстващите в книжарницата имаха възможността да опитат и една от рецептите в книгата, приготвена от главния готвач на ресторант “Скай Плаза”.
По-късно през деня бе представена още една книга на кулинарна тематика - “Опасно готварство” на Андреас Стайкос, издателство “Балкани”.
"Афродита" може да закупите от книжарница “Словото”.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *