Десет малки негърчета на театрална сцена

|
Първата премиера за сезон 2009/2010 на Театър Българска армия е писата "Десет малки негърчета" на Агата Кристи. Режисьорът Красимир Спасов поставя не драматизация по популярното произведение на кралицата на криминалните романи, а написаната от нея едноименна пиеса - това е и обяснението за различния спрямо романа финал.
Красимир Спасов споделя, че е целта на постановъчния екип била да се направи криминален спектакъл по всички правила на жанра и в никакъв случай не пародия. Защото това е истински криминален сюжет, който се разполага върху прихологическата драма с механизма й на постепенно нарастващото драматично напрежение. "Това бе задължителнаа отправна точка за работата ни по този текст - казва режисьорът. - Търсехме такъв спектакъл, а Агата Кристи не случайно е една от емблематичните фигури на този жанр. Тя е майстор на сложни логически схеми, изключително майсторски заплита логиката, възползва се от всеки удобен случай да гарнира нарастващот напрежение с тези прояви на човека, които носят и хумор. Съзнателно търси баланс и редува нарастващото страхово драматично напрежение с проявите на хумор."
Един от блестящите образци на този жанр, романът "Десет малки негърчета" предлага чудесни характери, които са запазени и в пиесата и дават възможност на актьорите на сцената да разгърнат до край възможностите си. В ролите виждаме Тигран Торосян, Анастасия Ингилизова, Йоана Буковска, Иван Ласкин, Милен Миланов, Георги Новаков, Пламена Гетова, Юлиян Малинов, Илия Добрев и Георги Кадурин.
Юлиян Малинов единствен не е от трупата на театъра, той е познат на софийската публика от гостуванията на Старозагорския театър и ролята си в "Двамата веронци".
Тигран Торосян, който блестеше в постановката на същия театър "Тайбеле и нейният демон" вече е част от екипа на Армията. И очаквано се справя чудесно с ролята си в криминалната пиеса. Което може да се каже за всеки от десетимата на сцената, които съумяват да изградят не само плътни образи, но и впечатляват с екипната работа, така необходима за тази постановка.
Разбира се, не се минава без вездесъщите насмешливи подмятания на Иван Ласкин, които в случая добре пасват на ролята на бивш военен самоуверен авантюрист.
Изчистената сценография на Марина Райчинова и музиката на Андрей Дреников добавят последните краски в наситената картина на постановката, превръщайки я в чудесно постижение от така рядко поставяната област на криминалната драма и сполучлив избор за началото на 60-ия юбилеен сезон в театъра.
 
"Десет малки негърчета" можете да гледате на голямата сцена на театъра на 14 и 23 октомври.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *