Детският радиохор на БНР празнува 47-и рожден ден

|
На 24 март, неделя, Детският радиохор на Българското национално радио навършва 47 години от създаването си, съобщиха от БНР.
Поредната годишнина ще бъде отбелязана на 26 март в зала 6 на НДК, с концерт на детския японски хор от гр. Шизуока. Инициативата е специален поздрав на чуждата формация, която пристига специално по покана на Детския радиохор.
 
Програмата на концерта е в две части. В първата японските певци ще изпълнят на български език 6 песни на наши композитори. Във втората малките таланти ще представят произведения на родния си език, а екзотичния дух на древната им култура ще допълват и красивите им кимона.
В края на концерта 20 деца от Детския радиохор на БНР ще изпълнят песента „Българска земя” на Йосиф Чешмеджиев, под диригентството на г-жа Хироко Тозаки.
Концертът ще завърши с изпълнение на японска песен от гостуващия хор, под диригентството на акад. Христо Недялков. Размяната на двамата диригенти е своеобразен поздрав към българската формация и е още един жест на уважение и поздрав към нашите таланти.
Детският хор на град Шизуока е основан през 1943 година от музикалния педагог Мацухиро Тозаки. През 1956 г. неговата дъщеря Хироко Тозаки наследява хора и той продължава да съществува като Детски хор на NHK Шизуока. През 1970 г. се отделя от телевизията NHK и получава името Детски хор на град Шизуока. През същата година се побратимява с Детския хор на Българското национално радио, през 1974 гостува в България, а големият български диригент Христо Недялков е поканен за почетен диригент на състава, какъвто е и досега.
Идеята за съвместна работа между двата радиохора е по покана на диригентката Хироко Тозаки. Впечатлена от професионализма на акад. Христо Недялков, тя прилага неговия педагогически метод за обучение и на малките японските изпълнители. През 1995 година маестро Недялков е награден с най-високия японски императорски орден за чужденци – Орден на Святото съкровище “Златни лъчи” с розетка, а през 1997 година г-жа Тозаки е наградена от президента на Република България с орден “Мадарски конник”.
Освен съвместната си сценична изява в НДК, малките изпълнители ще направят и общи записи за Златния фонд на БНР на японски и български детски песни.
Детския радиохор - една от най-престижните музикални формации, прославила с таланта си България в целия свят, е създадена през 1960 г. Неин основател и главен диригент и до момента е академик Христо Недялков.
На 19 юли т. г. Детският радиохор стартира 18-тото си турне в Япония. В рамките на 3 седмици те ще изнесат 10 концерта.
Събитието на 26 март е под патронажа на японския посланик у нас – Коичиро Фукуи.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *