Децата на кактуса

|
ИК "Жанет 45" вече имат изградена традиция да издават един различен тип детски книжки, особено тези със стихотворения. "Децата на кактуса" не прави изключение - творческата симбиоза между стиховете на Велизар Николов и илюстрациите на Росица Ячкова е родила една от най-хубавите детски книжки на издателството.
Както си му е редът за съвременното изкуство за деца, стиховете понякога са пронизани от стреличката на някоя дума, принадлежаща по-скоро към света на големите. Но днешните деца отдавна растат в среда, в която границата между детство и "възрастност" не само, че си позволява да се мести, ами и самата тя се променя, размива и прелива тук към едната, тук към другата страна.
Палитрата на темите е умилитено ярка, образите са изумително пъстри. Безспорното поетично майсторство е подкрепено от фин усет за илюстрация, оформена нестандартно с помощта на апликацията. Илюстрации, които не само се намърдват между редовете на стиховете, за да направят света им още по-жив и тоновете му - още по-наситени; но и които пробуждат желание за творчество. Да хванеш цветна хартия, прежда, камъчета, цветя... и да създадеш своя собствена рисунка. Уточнявам - желание, пробудено не само в детската аудитория, но и в родителската такава. Ето това с чиста съвест може да се нарече "магия". Разчупено, нестандартно творческо решение за книга, която привлича като с магнит и е безспорно украшение за всяка библиотека и детска стая.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *