Деца играят на семейство в Сатирата

|
На 9 ноември в Камерна зала "Методи Андонов" на Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов" беше представена предпремиерно постановката на Биляна Сръблянович "Мама, татко, кучето и аз".
Преводът на пиесата е на Блажо Николич, а постановката е на младия театрален режисьор от плевенския театър Богдан Петканин. В спектакъла участват Иван Бърнев (Воин, бащата), Александра Василева (Милена, майката), Пламен Димитров (Андрия, детето) и Лина Златева (Надежда, кучето).
"Актьорите са възрастни хора, които по пиеса играят деца, които на свой ред си играят на възрастни. Това не бива никого да учудва" - гласи първата ремарка в пиесата. С решението да играят на семейство децата престават да бъдат деца. Единадесет семейни истории се развиват на принципа "човек за човека е враг". Схемата е по една и съща логика: родителите пребиват детето си, то им отвръща като ги убива накрая... Действието се развива в съседна Сърбия през войната. И макар да виждаме грозни и жестоки сцени, иронията в постановката ни кара да се смеем. Както споделя и авторката на пиесата: "Знам, че позицията ми е глупава, остаряла, наивна, но аз наистина вярвам, че изкуството може да въздейства и променя света".
Що се отнася до играта на актьорите, режисурата и т. н. - великолепни! Трудно ми е да кажа друго...
Ще се опитам да напиша повече за тази постановка по-нататък, сега само мога да ви я препоръчам непременно да я видите, да се посмеете, да се позабавлявате. И да станете по-добри. Официалната премиера е довечера (10 декември) от 19 часа, а следващото представление е на 16-ти. Не пропускайте!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *