Деян Енев с награда Хеликон 2004

|
Деян Енев е носителят на годишната награда за нова българска художествена проза Хеликон 2004. Той получава статуетка на бронзов орел, дело на скулптора Евгений Кузманов и 2000 лева за книгата си “Господи, помилуй”.
Жури в състав Алек Попов, Бойко Ламбовски, Георги Борисов, Георги Чаталбашев и Кръстьо Кръстев номинираха през годината още дванайсет книги и споделиха своите впечатления от тях преди обявяването на наградата. От “Джобна енциклопедия на мистериите” на Милен Русков, белетристичния дебют на Кристин Димитрова "Любов и смърт под кривите круши" и “Стъклената река” на Емил Андреев сподели добрите си впечатления Алек Попов, а Кръстьо Кръстев говори за “Приключенията на един пешеходец” (Ясен Антов) и “Среща преди потопа” (Здравко Попов). Георги Чаталбашев отправи кратко приветствие към авторите, а след като представи “Феродо” (Димитър Шумналиев) и “Весела книга за българския народ” (Георги Данаилов) Бойко Ламбовски призна, че дори той не е прочел докрай тринадесетата номинирана книга, “ЕпилоGобог” на Орлин Орошаков. Част от членовете на журито не са били съгласни с номинирането на тази книга, която според Бойко Ламбовски е трудна за четене, но представя нови тенденции в българската литература. За съжаление, както отбелязаха част от посетителите на Литературно кафене "Хеликон", след подобно представяне на такава странна книга, номинирането й има по-скоро негативен ефект.
Много емоционално взе думата подпийналия Георги Борисов, който определи “За градовете и нещата” на Цвета Делчева като висша поезия в прозата, а "Елада Пиньо и времето" (не включена в номинациите и няма как да е включена, тъй като е издадена 2003 г.) на Керана Ангелова като изсмукана от пръстите и написана на измислен език, явяващ се авторски подвиг, достоен за преклонение, но и съсипващ книгата. След този кратък преглед поетът заговори за любимата си книга от номинираните, а именно “Господи, помилуй” - "книга, която разказва за нашето минало със средствата на бъдещето". Жалко, че една наистина толкова хубава книга трябваше да ни бъде представена от един пиян член на журито (може би Хеликон трябва да се замислят как подбират журито си).
“Нерешителни имоти” на Антония Колева, “Сбогом, Шанхай” на Анжел Вагенщайн и “Ох, лю/бо/в” на Иван Голев са останалите номинирани книги.
След официалното обявяване на наградата, Деян Енев сподели с присъстващите, че тази година се навършват 25 години, откакто се занимава с писане, а самата книга "Господи, помилуй" е писал в продължение на осем години.
"Тази награда ме окуражава - заради съществуването на издателства като "Жанет - 45" и заради българи, които дават значими награди за литература. Не многото четене на теория може да помогне на писателя, а вътрешното съвършенство, осъзнаването на кой от вътрешните си гласове трябва да слуша. Истински писател е този, който пише, за да даде трибуна на думите, които му диктува този глас", заяви писателят.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *