Джаз и суинг вълна от Паров Стелар бенд заля София

|
Топла есенна вечер. Като в екстаз от внушителния бийт стотици бомбета, напомнящи елегантно-ексцентричния стил на 30-те, скриват усмихнатия блясък в очите на нетърпеливците, „нахлуващи” в столичния Sofia Live Club на 12 ноември. А приятната електронна смесица от фънк, латино суинг и буги диско, която ги чака вътре, е само началото на едно музикално приключение.

Новината за първия концерт на Паров Стелар (Parov Stelar) у нас разбуди джазовия дух в София. И въпреки че подобни събития нямат толкова голям масов характер, не би прозвучaло смело изказването, че интересът беше огромен.

Преди преминаването към същинската част от вечерта за подходящото настроение на феновете (а и на дошлите от чисто любопитство) се погрижи небезизвестният австрийски диджей Александър Риба (Alexander Ryba). Той не само се справи чудесно с тази задача, но и очарова публиката с невероятните си трикове да смесва напълно различни стилове.

Подходящата атмосфера, приглушените светлини и магнетичния заряд на подобна музика бяха причината за приповдигнатото настроение и разбира се, задължителните за вечерта танци.

Още с излизането си на сцената Маркъс Фюредер и неговият бенд екзалтираха дори и тези, които до този момент се наслаждаваха удобно облегнати от мястото си с пурета и уиски в ръка. Всички изпълнения бяха енергични и живи. Всяка нота рефлектираше върху публиката и тя я превръщаше в движение, което като че ли се пренасяше от човек на човек и всички заедно ставахме единство от мелодия и танц. Сред любимите си парчета чухме увличащата „Matilda”, ретро-веселяшката „Catgroove” и, разбира се, емблематичната „Chambermaid Swing”. Концертът завърши с тематичната за край на вечерта „On My Now”.

Ако все пак трябва да изтъкнем някакъв недостатък, това без колебание ще е сторилото ни се недостатъчно отделено време. Горещите вибрации от създалата се атмосфера обаче преминаха в ръцете на Funkfusion – едно от действащите лица зад клубните вечери на Groovy Sessions, както и серията от събития Reel Feel. Пробиващият артист на българската електронна сцена е популярен и с общата си работа с имена като Thievery Corporation, DJ Food, Coldcut и Robert Luis.
 

Илияна ГеноваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *