Джаз китаристът Пат Матини идва за Мюзик Джем 2011

|
На 23 октомври 2011 г. (неделя) в Зала 1 на НДК от 20,00 ч. за първи път в България ще гостува гениалният джаз китарист Пат Матини (Pat Metheny), вторият потвърден хедлайнер на фестивала Мюзик Джем 2011.
Билетите за концерта на ПАТ МАТИНИ ще бъдат на цени от 40 до 90 лева и могат да бъдат закупени от Билет център на НДК, онлайн на WWW.TICKETPRO.BG, на касите на Тикетпро България и неговите партньори, както и в музикалните магазини в страната. Продажбата започва на 28 март (понеделник).
Фестивалът MUSIC JAM – символ на доказано най-висока артистична класа и престиж - и тази година продължава традицията да посреща големите имена в света на музиката и шоубизнеса. Програмата на MUSIC JAM 2011 ще запознае българската публика с едни от най-изтъкнатите джаз музиканти на световната сцена: легендарната формация Манхатън Трансфер (5 ноември), и гениалния китарист Пат Матини (за първи път на живо в София, 23 октомври).

Пат Матини е роден в Канзас Сити, на 12 август 1954г. в семейство на музиканти. Започва да свири на тромпет на 8 годишна възраст, а на 12 сменя тромпета с китара. На 15 годишна възраст вече редовно свири с най-добрите джаз музиканти в родния си град, което му донася голям сценичен опит на необичайно ранна възраст. Първото появяване на Матини на световната джаз сцена е през 1974 г. Три годишната школовка, редом до вибрафониста Гари Бъртън развива специфичното звучене на Пат, което се отличава със смес от свободна и гъвкава артикулация съчетана с ритмична и хармонична чувствителност – един стил на свирене и импровизация, който е модерен като концепция, но се корени далеч назад в джаз традициите на суинга и блуса. Първият му албум Bright Size Life, издаден през 1975г., преоткрива традиционната джаз китара за цяло ново поколение музиканти. През дългогодишната си кариера, Пат Матини продължава да внася нови дефиниции в жанра, използвайки новаторска техника и развивайки импровизационния и звуков потенциал на китарата.
Музикалното многообразие на Матини е без аналог, за който и да е друг инструмент. През годините той свири с редица изтъкнати композитори и музиканти като Стив Райх, Олнет Коулман, Хърби Хенкок, Джим Хол, Милтън Насименто, Дейвид Бауи. Повече от 20 години той работи в тандем с кийбордиста и композитор Лайл Мейс. Тяхното изключително успешно творческо сътрудничество често се сравнява с това на Джон Ленън и Пол Макартни или Били Стрейхорн и Дюк Елингтън. Творчеството на Пат Матини обхваща обширен спектър от стилове, от модерния джаз, през рока до класическата музика.
Освен, че достига едно изключително ниво като изпълнител, Пат Матини взима участие и в академичната сфера като преподавател. На 19 годишна възраст, той е най-младият учител в Университета на Маями, както и в музикалния колеж на Баркли, където двадесетина години по-късно получава и почетна докторска степен. Освен това Пат Матини организира множество уъркшопи в цял свят. Той е един от пионерите в областта на електронната музика.
Матини става любимец не само на публиката. Той е изключително високо ценен от колегите си и критиката. През годините има многобройни номинации за най-добър китарист и печели многобройни награди, между които 17 награди Грами в най-разнородни категории. Групата му The Pat Metheny Group печели безпрецедентно седем последователни статуетки за седем поредни албума. От 1974г. насам, Матини прекарва по-голямата част от времето си на турне, което прави средно между 120 и 240 концерта на година.
 

По материали на София Мюзик Ентърпрайсис

Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *