Джери Ли Луис за първи път на живо в България

|
Емблемата на американския рок енд рол Джери Ли Луис ще изнесе концерт на 18 октомври 2004 в зала 1 на Националния дворец на културата. Гостуването на безспорно един от най-големите музиканти и певци на хилядолетието, е част от световното турне на изпълнителя, което стартира през февруари тази година от Великобритания.
От днес (27 септември) са пуснати в продажба билети за шоуто на Джери Ли Луис на касите на Билетен център НКД, с цени от 25 лв., 30 лв., 35 лв., 40 лв.
С повече от 25 000 000 продадени дискове, собствена звезда на Холивудската алея на славата и множество Златни дискове Джери Ли Луис е обявен за една от най-великите личности на американската музикална сцена. Той е пял на една сцена с имена като Доли Партън, Брус Спрингстийн, Б.Б Кинг, Брайън Мей и други.
Джери Ли Луис е човекът, за когото Джон Ленън казва: „Чаках цели 20 години, за да взема автограф от краля на рок енд рола”. Изключителната си слава на виртуозен пианист Джери Ли Луис дължи на „грубото отношение към пианото”, където използва лакти, крака, юмруци и други ефектни възможности за произвеждане на звуци. Освен перфектен пианист Джери Ли Луис е вокалист, китарист и текстописец. Уникалният му стил е съчетание от блус, госпел, кънтри, рок енд рол и буги от 50-те.
Роден през 1935 година в Луизиана, Джери Ли луис е признат за един от бащите на рок енд рол музиката заедно с Чък Бери, Литъл Ричард и Елвис Пресли. Той е първият музикант, вписал името си в рок енд рол Залата на Славата в Ню Йорк през 1986 година.
„Whole Lotta Shakin`Goin`On” (1957) е парчето, което покорява музикалните чартове от поп и кънтри до уестърн и ар ен би, се продава в 6 милиона копия и превръща Джери в звезда. Следват неоспорими хитове като „Great Balls of Fire”, „Breathless”, „High School Confidential”.
През 1993 година Джери Ли Луис пише и публикува своята автобиографична книга „Убиец” (”Killer”) - както го наричат в публичното пространство, заради невероятната му музикална слава, която задминава дори имена като Елвис Пресли и Карл Пъркинс.
 

По материали на организаторите.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *