“Дзифт” – черен роман на Владислав Тодоров

|
На 13 декември в зала 3.1. на НДК беше представен „Дзифт“ - черен роман на Владислав Тодоров. Книгата, издание на „Жанет-45“ представи Георги Господинов.
Това е вторият роман на Владислав Тодоров, но първият издаден на български – предишният е само на английски. Романът се чете за една вечер (написан е много леко, много четивно), действието в него също се развива в една вечер. “Дзифт” е жанрова комбинация от ретро-соц и нео-ноар. Той предлага атракционно пътуване назад във времето по законите на черния роман към една вече разпиляна социалистическа действителност. „Това е роман, който разказва история и има история. Това е книга, която може да се разкаже“, отбеляза Георги Господинов. Героят излиза от Софийския централен затвор излежал присъда за убийство без да е убиецът. Той е влязъл там преди Девети, а излиза в началото на 60-те години и се опитва да оцелее в странния за него свят на социалистическа София, гонен от действителния убиец. Първата си нощ на свобода Молеца прекарва в бясна надпревара с изтичащото за него време, измъквайки се от капани, спасявайки се от преследвачи. Планът му да получи възмездие се оказва обречен на провал поради коварството на фаталната жена...
Георги Господинов, който е и редактор на книгата разказа историята на нейното написване, представи автора и пожела на „безсрамен масов успех“ на романа. След това Владислав Тодоров прочете малък откъс от „Дзифт“. С недомлъвки ни намекнаха, че предстои и неговата екранизация.
Романът можете да откриете на щанда на „Жанет-45“ на Коледния панаир на книгата.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *