Димитър Димов и Испания в изложба

|
На 13 октомври в Народна библиотека "Св. св. Кирил и Методий" бе открита изложбата "Испания - мечта и вдъхновение".
Тази година се навършват 60 години от първото издание на романа “Осъдени души” от Димитър Димов. По този повод Националният литературен музей и къща музей “Димитър Димов” експонират оригинални материали от фонда на музея и така илюстрират различните аспекти на връзката на писателя с тази страна : мечтата, научната специализация, срещата с испанската история и култура и творческите резултати.
Изложбата се реализира със съдействието на Посолството на Испания в България. На откриването слово произнесе госпожа Алисия Морал – заместник ръководител на дипломатическата мисия. За изложбата и писателя говори и Румяна Пашалийска, директор на Националния литературен музей. Авторки на експозицията са Анна Свиткова - уредник в музея, и Ивелина Велинова - художник. Един от сновните акценти в изложените материали са подбрани цитати от Димитър Димов за испански художници и писатели, могат да се разгледат различни книги и вещи, донесени от писателя след пребиваването му в южната страна, както и издания на "Осъдени души" на различни световни езици.
Един от най-значимите писатели на модерната българска литература през целия си живот е бил страстен почитател на Испания. Интересът му към тази страна датира от ученически години като предпочитано четиво и родина на Дон Кихот и славните конкистадори, преминава към изучаване на езика, запознаване с историята и културата и кулминира при срещата с Испания, когато през 1943 година е изпратен като асистент по ветеринарна медицина в Софийския университет на едногодишна специализация в института “Рамон и Кахал” в Мадрид.
Под напора на преките си впечатления, връщайки се в България, Димитър Димов написва може би най-хубавия си и със сигурност емблематичен за творчеството му роман “Осъдени души”. Той носи на своя автор пълно литературно признание. Испания вдъхновява писателя и за най-зрелия му разказ –“Задушна нощ в Севиля”, най-популярната му драма – “Почивка в Арко Ирис”и три пътеписа.
За трети път в Народна библиотека се обяви и носителят на Националната литературна награда на името на Димитър Димов, учредена от клуба на писателите лекари в България. Председателят на журито Атанас Свиленов връчи статуетката и скромна парична премия на изтъкнатата наша драматуржка, поетеса и писателка Рада Москова за стихосбирката й "Люляци и палачинки".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *