Димитър Христов закри празниците на изкуствата в Елемаг

|
На 29 декември за последен път през този месец и тази година Арт-кафето на супермаркет "Елемаг" събра любители на поезията и авторската песен. През целия месец декември, всеки вторник и четвъртък там се провеждаха срещи, посветени на поезията и музиката.
Тази вечер събра на едно място известния поет, бард, публицист и телевизионен водещ Димитър Христов и виртуозния китарист Георги Матев, който участваше и в предишно представяне на 9 декември. Водещият и основен организатор Светослав Георгиев представи Димитър Христов като един от най-популярните български бардове, автор на 6 книги в България и 5 в чужбина. Неговата поезия е превеждана на руски и на почти всички балкански езици. Димитър Христов е и основен организатор на Софийските вечери на авторската песен, които вече две години се провеждат в началото на месец юли. Той организира и бардовски срещи в Благоевград, както и редица мероприятия в читалище "Николай Хайтов" в София.
Димитър Христов прочете избрани стихотворения от своите стихосбирки "Романтика и пепел", "Балада за любовта" и "Български видения". Стиховете се редуваха с песни, които Димитър Христов изпълни заедно с Георги Матев. Новосформиралият се дует беше репетирал един-единствен час преди началото на представянето. Някои от песните за пръв път се изпълняваха пред публика.
След края на представянето микрофонът беше даден на главния редактор на в. "Нощен труд" Димитър Шумналиев - другия организатор на вечерите в "Елемаг". Той благодари на гостоприемния домакин, на водещия Слави Георгиев и на всички, които станаха част от предизвикателството "Поезия в магазин". През месец декември се оформи едно поетично общество, което с видимо нетърпение очакваше всяко следващо представяне. Димитър Шумналиев изрази желанието и надеждите си тези срещи да продължат и през следващата година. Очакваме след едномесечна почивка от празници срещите да се подновят през февруари. Вечерта завърши с песента на Слави Георгиев "Поне веднъж" по молба на Шумналиев и с подкрепата на публиката.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *