Димо Димов: пламъка на таланта никой не може да ни го отнеме!

|
На 1 септември в Амфитеатъра на Созопол за двадесети път тържествено бяха открити Празниците на изкуствата Аполония 2004. На откриването присъстваха президентът на Република България Георги Първанов със съпругата си, кметицата на Созопол г-жа Веска Караманова, много гости, дипломати, журналисти, приятели на фестивала.
В спектакъла “Тера Аполония” участваха Емануела Шкодрева, Алфредо, Людмил Ангелов, Камерен ансамбъл Софийски солисти с диригент Пламен Джуров, Стоян Янкулов и Елица, Йорданка Стефанова, Валентин Ганев, Веско Ранков, Иван Петрушинов, хор на Малък градски театър Зад канала и др. Спектакъла представяше едно носталгично и иронично пътуване със старите приятели на Аполония, закотвили в Созопол вдъхновение, любов и смях. Успоредно със закачките на актьорите, песните и танците беше връчван и Почетен знак на 6-ма свои приятели, присъствали неизменно през годините. Това бяха художникът Здравко Мавродиев, дал идеята за името “Аполония”, театралният режисьор Крикор Азарян, композиторът и диригент Пламен Джуров, композиторът Христо Йоцов, телевизионният режисьор Милан Кузов, литературният критик и историк Михаил Неделчев. Почетният знак по случай двайсетгодишнината на Празниците на изкуствата Аполония е изработен от проф. Христо Харалампиев. Сценарист на спектакъла беше Юрий Дачев, а режисьор – Рашко Младенов.
В края на представлението актьорите благодариха на изпълнителния директор на Фондация Аполония Маргарита Димитрова и на създателя на Аполония проф. Димо Димов. “Основният герой на всичко това, което сме правили е артистът, музикантът, художникът”, сподели проф. Димов. “Този свят, в който артистът е живял, е именно светът, който ви привлича тук, в Созопол.” Именно артистите, именно българското изкуство ни представят пред света в този глобализиращ се свят. “Нищо не е в състояние да откаже артиста от това, което носи в сърцето и душата си и работи денонощно за това изкуство. Защото пламъка на таланта никой не може да ни го отнеме.”
Г-жа Веска Караманова, кмет на Созопол получи от името на града получи тазгодишната награда Аполон Токсофорос за изключителен принос в развитието на българската култура. А от град Созопол организаторите на Аполония получиха специална торта за рожденния ден на фестивала (много вкусна, споделена след спектакъла с гостите и феновете на Аполония).
 
Още снимки от откриването може да видите на страницата на Аполония.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *