Димчова вечер в читалище “Николай Хайтов”

|
На 21 март 2007 г. в салона на читалище „Николай Хайтов” в София се състоя Димчова поетично-музикална вечер, посветена на 120-годишнината от рождението на ненадминатия български лирик Димчо Дебелянов.
Проявата бе част от националното честване на годишнината, чиято кулминация ще бъде в родния град на големия поет – Копривщица, на 27 и 28 март (на този ден се е родил Димчо през 1887 г.)
Водещият на вечерта Славимир Генчев, който е бил уредник на къща-музей „Д. Дебелянов” в Копривщица, говори за живота и творчеството на поета. Той цитира Людмил Стоянов, който нарича Димчо „поет на жизнения подвиг” - може би най-точното и кратко определение за него като човек и творец.
Животът на Димчо Дебелянов, който външно не е блестял, е едно стоически превъзмогнато изпитание. През краткия си творчески път той, освен че сътворил превъзходната си поезия, е превеждал („Афродита” от Пиер Луис, „Притчи и параболи” от Мултатули, „Изворът на св. Клара” от А. Франс, стихове от френски и руски поети, писал е статии и рецензии, заедно с Д. Подвързачов е съставил първата антология на българската поезия (1910 г.), участвал е в списването на редица литературни и хумористични издания, бил е съредактор на сп. „Звено” и т. н.), с други думи - водел е изключително интензивен духовен живот, изпълнен с огромно творческо горене.
За да се издържа, Димчо работи като пресметач в Метеорологическата станция в София, като стенограф в Народното събрание и Столичната община, като коректор във в. „Ден” и в други вестници, като репортер, накрая и като докладчик във Върховната сметна палата, откъдето заминава на Южния фронт през януари 1916 г., за да не се върне никога вече...
Като поет Димчо е безспорен връх в българската лирика, но творчеството му е недостатъчно добре осмислено и в исторически, и в съвременен контекст, нито е достатъчно популяризирано в чужбина, което е непростим пропуск за такъв европейски и световен поет като него, изтъкна Славимир Генчев в словото си.
Гост на вечерта бе сегашният уредник на музея на Дебелянов в Копривщица – Дойчо Иванов, който разказа подробности за обновената експозиция в музея. Тя ще бъде открита официално на 28 март в присъствието на гости от цялата страна, както и на дипломатическия корпус.
Рецитал по Димчови стихове изнесе актрисата Йонка Илиева, а поетите Боян Ангелов, Димитър Христов, Георги К. Киров и Славимир Генчев прочетоха свои стихотворения, посветени на Дебелянов.
Участие в Димчовата вечер взе и бардът Красимир Първанов. Интересната и нестандартна проява завърши с изпълнената от Славимир Генчев „Сиротна песен” – последното стихотворение на Димчо, написано на фронта дни преди гибелта му на 2 октомври 1916 г.
 

Екип на СловесаКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *