Диригентът Брайън Стоун изнася концерт с бургаската филхармония

|
Диригентът Брайън Стоун ще изнесе концерт с бургаската филхармония на 10 август (неделя). Почитателите на класическата музика ще могат да чуят една от най-известните творби на Феликс Менделсон “Сън в лятна нощ”, (от която е прочутият “Сватбен марш”), както и Симфония №2, ре мажор от Ян Сибелиус.
Бургас е първият град в България, който Брайн Стоун е избрал, за да изнесе концерт. Американският диригент е тук по покана на Музикантска къща “В’Амо”.
Брайън Стоун започва музикалната си кариера като саксофонист и печели поредица от конкурси като даровит млад изпълнител. По-късно се насочва към композирането, започва да свири на виола и пиано. Завършва Колежа Бенинктън във Вермонт с композиция, виола и литература. Има майсторска и докторска степен по дирижиране от Консерваторията “Пийбоди” (Peabody Conservatory) – Балтимор, САЩ.
В продължение на четири години е преподавател, диригент и домакин на Камерният театър към Университета Джон Хопкинс. Като директор на оркестъра на Университета “Делауеър", Ню Йорк, Стоун развива три ансамбъла с богат репертоар – от класическа до съвременна музика и джаз, предназначена както за ценители, така и за широката публика.
През 2008 г. получава наградата “Джеси Б. ДюПонт” като признание за преподавателската си дейност.
Брайън Стоун е работил с много известни музиканти, като Еди Даниелс (американец от унгарски произход, който майсторски съчетава класика с джаз), вибрафониста Гари Бъртън, диригента Леонард Слаткин, Роберт Пейдж, Леон Флайшер.
Концертът в Бургас ще бъде в залата на Операта от 19 часа.
 

Лора СтаматисКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *