Диск на Дебюси в изпълнение на Милена Коларова

|
Бургаската пианистка Милена Коларова издаде своя първи диск. Той съдържа разнообразни творби от четири цикъла на Клод Дебюси – Две арабески, Естампи, Бергамска сюита и Детски кът. Записите са направени в Първо студио на Българското национално радио.
Милена Коларова има много изяви на концертния подиум в различни градове на България и във Виена, Будапеща, Прага, Баден-Баден. Творби на Дебюси са присъствали почти неизменно в нейния репертоар. Любимото й произведение е “Лунна светлина” от “Бергамска сюита”.
Милена Коларова има в творческата си биография участия в международни семинари и специализации и няколко сериозни отличия. През 1970 г. тя получава Трета награда на Националния конкурс “Светослав Обретенов” в Провадия, а след това носи първите международни отличия на Бургас - Първа награда в Международния конкурс за пианисти в Мидълсброу, Великобритания и Втора награда от Международния конкурс за пианисти в Сенигалия, Италия.
През 1986-88 г. тя е стипендиант на фондация “Хердер” във Висшето училище за музика и театрално изкуство във Виена при проф. Ирене Барбаг-Дрекслер. Предложението за това е на художника Георги Баев. Като носител на Хердеровата награда за мир, той е имал право да предложи млад творец от България за стипендиант и той избира Милена. Така пианистката има възможност не само да се изяви, но и да черпи от музикалното богатство на австрийската столица.
През октомври Милена Коларова ще представи своя първи диск пред бургаската публика.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *