Дните на японската култура започнаха с фотоизложба

|
На 13 октомври в Националната художествена галерия в София беше открита изложбата “Фрагмент от реалността” – съвременна японска фотография. Изложбата откриха Н. Пр. Коичиро Фукуи, извънреден и пълномощен посланик на Япония, и Борис Данаилов, директор на НХГ.
Фотоизложбата включва творби на четирима млади съвременни японски автори (Хироюки Мацуока, Масао Мошидзуки, Кадзуо Амемия, Такехико Накафуджи), които отразяват заобикалящата ги действителност чрез похватите на фотографията. За да разкрият избраната от тях тема, те се спират на черно-бялата фотография в процеса на непрекъснато дългогодишно търсене на техническите и естетическите граници на своето изкуство. Творбите са обединени от темата “Ежедневие”, но нямат за цел чисто журналистическото, информативното отразяване на заобикалящата ги среда, а показват едно дълбоко лично и съкровено тълкуване на всекидневието. На откриване присъстваха двама от фотографите – Хироюки Мацуока и Такехико Накафуджи. Последният от тях подготвя и изложба с фотографии от София.
Изложбата ще продължи до 6 ноември, а входът за галерията е 2 лева.
Посланик Фукуи поздрави присъстващите на български език. В словото си на откриването той подчерта ролята на културата в опазването на световния мир и стабилност. За фотографите и фотографиите Надежда Джакова от НХГ каза: “Всеки от тях избира и смесва различна частичка от нашия свят. Тези толкова разнообразни на пръв поглед сюжети са обединени от присъщия философски поглед на голямата японска култура.”
Откриването на фотоизложбата е и начало на дните на японската култура в България, които се провеждат за шестнадесети пореден път. В програмата за октомври и ноември са включени и демонстрация на икебана (17 октомври), няколко концерта, лекция и демонстрация на японска калиграфия (28 октомври), още една фотоизложба, традиционни танци от Окинава (3 ноември), съвременно японско кино и други. Прояви ще има не само в София, но и в Пловдив, Стара Загора, Велико Търново. Пълната програма на Дните на японската култура можете да намерите на страницата на японското посолство (www.bg.emb-japan.go.jp).


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *