Дни на канадската култура в “Дом на Киното”

|
От 24 до 26 ноември Дом на Киното проютява дните на канадската култура. Входът за прожекциите е свободен, а филмите са без превод на български език.
На 24 ноември, петък, от 17:00 ч. започва „Да бъдеш Карибу” – режисьор Ли-Ан Алисън и Даян Уилсън. Това е едно съвсем различно сватбено пътешествие. През април, 2003 специалистът по дивата природа Карстен Хауър и режисьорката Ли-Ан Алисън, току-що сключили брак, се отправят на едно епично пътешествие, следвайки ято бодливи карабу от Юкон до земите на Аляска и обратно. По пътя научават неща, които не само показват какво е заложено на карта, когато става дума за дебата, воден от десетилетия по въпроса дали да се пробиват или не вече свличащите се земни пластове, за да се добива петрол, но също така и докъде се простират възможностите на двама души сами сред дивата природа в продължение на 5 месеца.
24 ноември, петък, 18:00 ч. - „Между…” – режисьор Ан-Мари Накагава. „Между...” преплита историите на група канадци от семейства, в които единият родител е от европейски призход, а другият – от така наречени „видими малцинтва”. Всички те се стремят да открият своята идентичност.
25 ноември, събота, 17:00 ч. - „Арктически мисии” – режисьор Карълин Ъндърууд и Алън Белумюр. В „Господарят на Арктика” режисьорката и специалист по дивата природа Карълин Ъндърууд ни предлага едно задълбочено изследване на природата на Арктика през призмата на 8-те сезона от културата на инуитите (ескимосите). Изключителните кадри, показващи постоянните и „приходящите” жители – полярни мечки, гренландски китове, карибу, представляват един наистина рядък източник на информация за ефекта на глобалното затопляне върху дивата природа на нашата планета. „Климат на ръба” е един обективен поглед към глобалните промени, предизвикани от промените в климата. Режисьорът Алън Белмор разговаря с учени, които предричат поредица от катаклизми с ужасяващи последствия. В Арктика най-плашещата индикация е разтопяването на дълбоко замразените земни пластове, получено в резултат от емисиите вредни газове, Така оцеляването на полярната екосистема е поставено на карта.
26 ноември, неделя, 17:00 ч. - "Край на играта – Каспаров срешу машината", режисьор: Викрам Джаянт. През 1997, когато идеята за съревнованието между човешкия и изкуствения интелект е в центъра на вниманието на медиите, гросмайсторът Гари Каспаров губи серия от мачове срещу „мислещия” компютър на IBM „Deep Blue”. Този документален филм се връща към тези мачове от гледната точка на самия Каспаров и разглежда неговата идея за наличие на подмолна схема от страна на голямата корпорация. Тръгвайки от обвиненията на големия шахмтист, филмът изследва необятните финансови възможности, разкрити от IBM, както и мястото на „Deep Blue” в историята на „мислещите” машини. Малко теория на конспирацията, малко документален материал от истинско събитие, „Край на играта” разглежда различните аспекти на страха и удивлението на човека спрямо изкуствения интелект.
В рамките на Дните на канадската култура на 26 ноември, неделя, от 11:30 ч. в Софийска градска художествена галерия ще има концертно матине с участието на Ралица Чолакова - цигулка, диригент - Павел Златаров.
 

По материали на Дом на Киното

Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *