Дни на студентската и университетската книга 5

|
На 4 декември за пети пореден път в Националения студентски дом се проведоха празниците на студентската и университетската книга. Програмата откри директорът на Студентския дом Пламен Дойнов. Поздравително слово произнесе проф. д-р Камен Веселинов, заместник министър на образованието и науката.
В Галерията на Дома бяха изложени много книги от и за студенти. В единия ъгъл на залата беше построена инсталация на студентска артгрупа "Устата", озаглавена Ab ovo... ("от яйцето"), а стените бяха украсени с табла от изложбата "Създателите на Студентския дом: ретроспективен поглед".
Жанина Драгостинова (вляво) и Ирена Райчева представят списание Образование и кариера. Снимка © Мартин МитовСъщинската част на дните на книгата започна с две промоции - на сборниците "Литература и критически практики" и "Академични дискусии". Първият сборник представиха Добромир Григоров (негов съставител) и Амелия Личева (консултант на проекта). Книгата съдържа доклади от студентската научна конференция, проведена през м. май 2001 г. Веднага след провеждането на конфренцията повечето текстовете на докладите намериха свое място в интернет на сървърите на "Словото", където ги откри ръководителят на Академичния център за литература и култура и така стана възможна появата им и в книжен вариант.
Сборникът е посветен на доц. Величко Тодоров и за разлика от много други подобни издания е доста добре направен, хомогенен, със смислени и свързани тематично текстове, чест за всеки университет.
Вторият сборник е от поредицата "Дискусионен академичен клуб" и съдържа текстове от дискусиите "70 години Студентски дом: история и перспективи на академичните пространства за образование, наука и култура", "Местата на книгата" и петте номинирани есета от конкурса "Студентите: бъдещето сега". За сборника говори Митко Новков, който свързвайки текстовете за местата на книгата, с предишната премиера и Дните на книгата подчерта, че книгата няма да бъде оставена да се задуши, тя ще намери своето място, било то интернет или на традиционния си книжен носител.
След обедната почивка бяха представени дисковете на Студентското общество за компютърно изкуство, нови книги на издателство "Балкани", сайтът "Литературен клуб", нови книги на издателство "Кралица Маб", новия брой на списание "Образование и кариери", книгата на Николай Гочев и др.
Николай Аретов и Рая Заимова представиха последните книги на издателство "Кралица Маб" "Югоизточна Европа под османско владичество", том 4 на сборника "Балканските идентичности в българската култура" и сборника на Дружеството за изучаване на 18. век "Модерността вчера и днес". И трите книги са полезни за студентите от различни специалности, особено сборниците със своята интердисциплинарност.
Новия брой на списание "Образование и кариери" беше представен от главната му редакторка Жанина Драгостинова и Ирена Райчева, отговаряща за ПР и рекламата. Мария Донева представи и едно ново издание - "За кандидатстуденти", с което "Образование и кариери" чувствително разширяват кръга на аудиторията си.
Докато на дневните мероприятия присъстващите в залата бяха в камерен състав, вечерта Галерията на Студентския дом се оказа тясна да побере желаещите да присъстват на премиерата на стихосбирката на Лилия Георгиева и на литературния джем сешън.
Лили Георгиева чете свои стихове. Снимка © Мартин МитовКнигата "Пози и почерци" на Лилия Георгиева е дебютна за авторката и е резултат от специалната награда на Националния студентски конкурс "Шумен 2003". В поезията на младата студентка ясно личи прецизността на филолог, а специфичният й поетичен почерк показва, че наградата е съвсем заслужена. Не ме бива в литературната критика, но смятам, че тази стихосбирка е един силен дебют и си заслужава да бъде четена.
Отляво надясно: Тома Марков, Пламен Дойнов и Петър Чухов. Снимка © Мартин МитовЛитературният джем сешън съчетаваше много музика и поезия, много добро настроение, купонджийски и сериозни изпълнения на Ангел Ангелов - Джендема, Петър Чухов, Иван Христов, Мартин Иванов, Стоил Рошкев, Тома Марков, Стефан Иванов, Пламен Дойнов и много други. Включиха се и поетите с китара (вече академици) Невен Кидеров (от Бургас; носител на тазгодишната статуетка на Академията), Наско Стоянов (също от Бургас), Комата и други. Купонът продължи до късно и нямам представа как е завършил. Но съм сигурен, че е бил по-силен от миналогодишния, една добра генерална репетиция преди 8 декември.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *