Доротея Табакова представи новия си диск

|
На 3 октомври в читалище "Николай Хайтов" в София се състоя първото за сезона представяне в рубриката "Поети с китара", което традиционно се провежда всеки първи понеделник от месеца. Представянията са продължение на фестивала "Софийски вечери на авторската песен", който се провежда в началото на юли.
Тази вечер приятели и почитатели събра Доротея Табакова, а конкретният повод беше излезлият наскоро компакт диск с нейни авторски песни "Леко сърце".
Доротея Табакова е преподавател в Софийски университет "Св. Климент Охридски" по старогръцки език и литература с научен профил теория и история на превода. Тя е и преводач от старогръцки, латински, френски и руски език. Има издадени две стихосбирки - "Nox Irae. Третичен мит за заминаването" и "Сезонни култове".
Водещият Димитър Христов представи Доротея Табакова като един от изявените поети с китара със свое специфично място е гилдията. "Леко сърце" е първият компакт диск с нейни песни, продуциран от Петър Вълков - също изявен китарист и изпълнител на авторски песни. Той участва и като музикат във всички записи от албума. Самият Петьо Вълков не присъстваше на представянето и Доротея Табакова пя на симбек - нещо рядко случващо се при поетите с китара. Тя изпълни няколко песни от албума, прочете свои нови стихотворения и между отделните изпълнения извън сценария покани да се включат и други бардове. Бойко Георгиев изпя своя песен по текст на Доротея Табакова, а Милена Очипалска и Светлана Комогорова - Комата помагаха в изпълнението на друга.
След края на концерта Димитър Христов даде думата на присъстващата в залата Мая Вапцарова, която сподели вълнението си от състоялия се концерт.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *