До Добруджа за поетични срещи и награди

|
Пътят до Генерал Тошево е 10 часа с влак от София. Дълго и мъчително пътуване до другия край на България. Казах си, че едва ли ще имам по-добър повод скоро или въобще някога да отида в Добруджа и да я видя.
Пристигнахме рано сутринта, влакът имаше закъснение, но ни посрещнаха.
Генерал Тошево се оказа изненадващо за мен чист и красив малък град. Организаторите много се бяха постарали, нещо което трябва да им се признае. Била съм и на други церемонии за конкурси и награждавания, но толкова автентични спонтанни и топли хора, които са се погрижили за най-малкия детайл наистина не бях срещала.
По програма първо имахме среща с ученици в две училища. Разпределиха ни и минахме през определените класове, четохме стихове, а учениците ни очакваха и също се бяха подготвили, задаваха въпроси, срещата се превърна в едно общо спонтано преживяване и споделяне, последвано от разглеждане на музея на града.
После поехме към родното село на Дора Габе - с. Дъбовик, където са направили монумент и музей-експозиция в нареченото наскоро читалище на нейно име. Племеницата на Боян Пенев - г-жа Виолета Пенева разказа спомени за нея, а поетът и член на журито г-н Христо Ганов допълни биографични моменти от живота на великата поетеса. В селото на Дора Габе ни посрещнаха с хляб и сол едни прекрасни възрастни баби, от местния ансамбъл за автентичен фолклор. Пяха, танцуваха, в къща в етнографски стил ни демонстрираха как се тъче, преде и въобще какво е правила жената от Добруджа някога. Беше изключително.
Пътят ни продължи за село Красен, в което Йордан Йовков е творил и написал едни от най-хубавите си разкази като прототипи на героите му са били местните хора и истории. Освен много добре запазеното училище и читалище, хората са направили цяла сграда - музей на Йовков, която разказва за живота и творчеството му, реставрирали са емблематичната кръчма - Антимовският хан.
Пътуването през Добружда и есенните полета с прегоряла вече царевица, слънчогледи и пшеница беше златисто и широко усещане.
Вечерта на 6 октомври беше награждаването в Общината на Генерал Тошево.
Наистина до последния момент не се знаеше кой на кое място е в класирането, журито искаше наградите да бъдат изненада и ги обяви на финала. Имаше истинско поетично четене, а ученички от местните училища четоха стиховете на неявилите се участнички. Действително имаше усещането за ниво и нямаше слаби неща, а Елена Денчева, която се оказа едно твърде младо и много скромно момиче, заслужено спечели, нещата които прочете бяха много зрели и дълбоки.
Моите искрени поздравления и към всички други, които спечелиха, но ги нямаше!
 

Яна Монева, Словото


 
Национален конкурс за млади поетеси (до 30 годишни) на името на Дора Габе се провежда за Шести път. Организатори на конкурса по традиция са Община Генерал Тошево, Съюзът на българските писатели, Издателска къща "Пламък" и Народно читалище “Дора Габе” в с. Дъбовик. Тази година журито беше с председател Николай Петев и членове Христо Ганов, Калина Ковачева и Виолета Пенева.
Елена Денева от гр. Полски Тръмбеш е новият лауреат на наградата на Съюза на българските писатели в конкурса за млади поетеси на името на Дора Габе. Тя получава и специалната награда на Издателска къща “Няголова”.
Първа награда за цикъл стихове получава Гергана Атанасова от Казанлък.
Втората награда си поделят Бояна Петкова и Яница Радева, а Светла Стайкова е отличена с третото място.
В категорията отделни стихотворения начело е Екатерина Карабашева, на втора позиция - Яна Монева, и на трета - Силвия Куюмджиева.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *