Дуетът – духовен и светски

|

В навечерието на Рождество Христово, на 16 декември (неделя) от 18 часа в  Софийска градска художествена галерия (ул. Гурко № 1) музикантите от консорта за старинна музика "Concerto Antico" канят на необикновен концерт – "Duetto - sacro e profano" / Дуетът - духовен и светски.


Каква е разликата между светската музика – тази, която ни забавлява, разтушава, озадачава и афектира, но остава все при мирските проблеми и вълнения, и онази духовна, християнска музика, която в своята основа е дар от Бога за творението и човечеството, и е не само изкуство на звука, но също и царство на духовното? Два различни ли полюса са това? Ще ги разграничим ли след като едни и същи тонове са достойна възхвала на Бога и са земен отзвук на безспирното ангелско славословие към Него, но и звучат на пиршества, в любовни романси, в шеги и закачки?


Знаете ли защо Монтеверди в 1619 г. първо написва страстния мадригал Parlo, miser, o taccio (посветен на разгулния живот при мантуанския херцог Гонзага), а 30 години по-късно си позволява да сложи същата музика над молитвения текст на мотетите Longe mi Jesu и O Jesu, o dulcis Jesu? Искате да разберете как Хендел е композирал голяма част от възвишената и монументална оратория Messiah от заемки от ранните си  италиански любовни дуети? ... То тогава ще трябва да посетите концерта, в който от красивите, хармониращи си гласове на Миглена Павлова (сопрано-алто) и Ивайло Донков (тенор), под съпровода на Станислава Георгиева и Янко Маринов ще прозвучат дуети от старите майстори Орландо ди Ласо, Монтеверди, Пърсел, Вивалди, Бах, Хендел.

Вход свободен.

Концертът е част от цикъла „Поздравления от приятели“ по случай 60-годишнината от обособяването на Градската галерия като самостоятелен културен институт.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *