Дулсе Понтеш – душата на фадото

|
Концертът на Дулсе Понтеш ще се състои на 11 юли в зала 1 на НДК.
Събитието е организирано от Португалското посолство, М-Тел и Джаз+ и е посветено на Португалското председателство на Европейския съюз (1 юли – 31 декември 2007 г).
"Fado" е латинска дума и означава съдба, но всъщност "фадо" е начин на живот. Това е международният музикален символ на Португалия, разкриващ същността на португалската душа, а една от най-забележителните съвременни фадо певици е Дулсе Понтеш. За първи път един от най-запомнящите се европейски гласове, всепризнатият наследник на неотразимата Амалия Родригеш ще се представи на българска сцена.
Родена в Монтижу през 1969 г., Дулсе Понтеш се запознава с фадо традицията още в ранна детска възраст от чичо си Карлос Понтеш – един от харизматичните фадо певци. Тя израства в артистична атмосфера – всеки от семейството й е свързан по някакъв начин с музиката. На 7 години започва да изучава пиано в Националната консерватория в Лисабон. Тук именно тя развива интереса си към музиката и разбира, че тя е нейната съдба.
През 1991 г. Дулсе Понтеш стига до осма позиция на конкурса Евровизия с песента "Lusitana Paixao" и така придобива значителна европейска популярност. Първата й плоча излиза година по-късно, а през 1993 г. записва албума "Lagrimas", в който Дулсе Понтеш показва, че има собствено звучене, в което се преплитат фадо, елементи от португалския фолклор, африкански, арабски и берберски традиции. Знаменитата пиеса от този албум "Cançao do mar" (Песен за морето) е пленила сърцата на хиляди българи и ги е направила завинаги верни почитатели на нейното вокално изкуство.
Не след дълго заваляват множество предложения за сътрудничество и в резултат на това се раждат прекрасните й дуети с Андреа Бочели (техният дует "O mare e tu" – “Морето и ти” е продаден в над 1 000 000 екземпляра), Хосе Карерас, Сезария Евора, Каетано Велозо, Джордж Даларас, Мариза Монте и с галисийсия изпълнител на гайда Карлос Нуньес.
След поредица от съвместни концертни изяви заедно с композитора Енио Мориконе, Дулсе записва дългочаквания им общ проект - "Focus".
Дулсе Понтеш има магнетично завладяващо присъствие на сцената, а опитът й в танца и театъра й дават допълнителна артистична сила, като я правят неотразима.
 

По материали на Джаз +Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *