Дългата нощ на Франц Кафка

|
Вечер посветена на 120 годишнината от рождението на Франц Кафка
 
На 19-ти в залата на Чешки Културен Център, Австрийското посолство организира скромна вечер, посветена на Франц Кафка. Непроветримата зала едва събра всички посланици и случайно попаднали на топло и уютно скитници. Първата лекторка, вероятно дългогодишен служител на СУ, успя да разреди аудиторията до поносимо количество, като на изхода хората споделяха оживено: "Не съм била така отегчена от години!"
Втората лекция успя съвсем да снижи духа на присъстващите, четена на френски и български (последователно), и прогони и най-шизофреничните бездомни във фоайето, където те се събираха на малки групички и си крещяха помежду си: "Вие сте ненормален" и псуваха Кафка на висок глас, докато пъхаха бисквити по джобовете си и пийваха в приятна атмосфера шампанско.
Настъпи и дългоочаквания от всички коктейл - близо до бара се сформира своеобразно меле от тела, желаещи да консумират безплатно алкохол, а това даде и добра възможност на гореописаните да се бутат в няколкото що-годе психически стабилни личности и да крещят мръсотии (за изненада на чужденците също и на разбираем френски)
След като лудите, вече полупияни, се разотидоха щастливи и залитащи в нощта (победа за Кафка!), пред микрофона застана очарователна австрийка, която говори изключително (на немски) за Кафка. Просто изключително.
Филмът "Замъкът" бе прожектиран от архивна видеокасета, а режисьорът не бе проявил и капка творчество и това остави не повече от 7-8 присъстващи в залата, които след края (тези които са чели книгата, знаят че той не е особено удовлетворяващ) побързаха да избягат. Посланикът на Австрия, благосклонно се остави най-заклетите почитатели на Кафка да му поговорят на развален немски, толкова колкото пожелаха.
 

Специално за вас от flower
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *