Евгения Иванова е новият носител на наградата Вик

|
На 27 октомври в хотел Шератон бяха обявени победителите за 2008 година в конкурса за „Български роман на годината“, организиран от фондация „Вик“. Голямата награда (10000 лева и превод на английски) получава Евгения Иванова за книгата си „Фото Стоянович“ (изд. "Балкани"). Авторката е доцент по политически науки в Нов български университет.
Наградата от гласуването на читателите по интернет (1000 лв.) получи Пип Волант за романа си „Мамка“. Останалите номинирани бяха Алек Попов ("Черната кутия"), Александър Секулов ("Колекционер на любовни изречения"), Елена Алексиева ("Рицарят, Дяволът, Смъртта") и Теодора Димова ("Адриана").
Водеща на церемонията отново беше очарователната актриса Александра Гюзелева – Шани. Тазгодишната, пета поред церемония за връчването на наградите „Вик“ мина под знака на операта. Самият Едуард Вик сподели, че България е известна по света със своите оперни певци и изрази надеждата си някога да стане известна и със своите писатели. Няколко арии изпяха Петър Данаилов и Симона Кодева, под акомпанимента на Вяра Шуперлиева (пиано).
Журито бе представено от мъжката си половина - проф. Валери Стефанов, доц. Георги Лозанов и кинорежисьора Андрей Слабаков. Женската част - еврокомисар Меглена Кунева и проф. Боряна Христова (шефка на Народната библиотека) отсъстваше. Всеки от присъстващите членове на журито каза по няколко думи за конкурса. Авторите пък бяха представени с клипове, снимани в Зоологическата градина. Единствено Пип Волант беше изпратил свой клип, доста интересен и находчив.
През 2009-та отново ще има конкурс на фондация „Вик“. Това сподели шефката на фондацията Елена Найденова. Беше представен и нов „посланик на книгата“ - Олга Тодорова от тотограта „Еврошанс“ (за досегашните вижте предишния репортаж). Новото е, че вече и друга организация се включва като организатор на конкурса - „Еврошанс“ ще осигури стипендии на номинираните, наградата на публиката за догодина, както и български книги в пунктовете за залагане.
 
От книжарница „Български книжици“ можете да закупите двете отличени книги - „Фото Стоянович“ и „Мамка“.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *