Евроком България с филм за Ваклуш Толев в Деня на будителите

|
ТВ „Евроком България“ ще излъчи документален филм за богослова Ваклуш Толев в Деня на народните будители — 1-ви ноември, от 20 ч. Режисьор е Стоян Терзиев, оператор — Георги Манолов.
Филмът, чиято продължителност е 30 минути, фокусира вниманието на аудиторията върху личността на Ваклуш Толев — богослов, изтъкнат тълкувател на българската история и изследовател на духовността. Биографията му е повече от интересна, а романтичният ореол около личността на Ваклуш е пленителен. Роден през 1923 г в пловдивското с. Поповица, учи право в Софийския университет, откъдето е изключен през 1946 г. по политически причини. По-късно завършва богословие в Духовната академия. Автор на значими трудове като „История на религиите“ и „Езотерични школи и мистични учения“. В общочовешки план негова е идеята да се включи в „Хартата за правата на човека“ и клауза за правата на душата, като се премахне „анатема“-та в религиите и понятието „враг“ в социално-гражданските отношения. Тази идея нарежда Ваклуш Толев сред плеядата мислители-хуманисти, които набогатяват световната духовност.
„Човек не може да бъде победен, когато е достатъчен на себе си“ — споделя във филма своята житейска философия богословът Ваклуш Толев.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *