„Европейски музикален фестивал” започва с „Матеус пасион”

|
На 25 март, от 19.30 ч, в зала “България” е първият концерт от програмата на тазгодишния Европейски музикален фестивал, организиран от Кантус Фирмус и Класик ФМ радио. Той е посветен на 325 години от рождението на Й. С. Бах и наближаващите великденски празници.
Широкомащабната оратория “Матеус пасион” е написана по поръчка на управата в Лайпциг през 1725 г. В тази епоха е съществувала традиция на Разпети петък да се изпълняват произведения за страданията на Христос. Така възниква произведението “Страстите по Матей”, по избрани текстове от Евангелието на Матей. Творбата е написана за два хора, солисти и оркестър. За първи път е била изпълнена през 1725 г. без особен интерес от страна на публиката. Преоткрита е цели 100 години по-късно от Феликс Менделсон – Бартолди и пожънала изключителен успех и овации. Със своите почти 3 часа времетраене „Матеус пасион” е най-мащабната композиция на Й. С. Бах. Без съмнение това е един от върховете в неговата музика.

На 25 март ще чуем избрани части от произведението в изпълнение на Софийската филхармония, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов”, Хор на момчетата от гр. Дупница, солистите Тина Шерер, Жале Палила, Маркус Херцог, Йорг Хемпел и Томас Хамбергер. Диригент е Никола Близнаков.
 
Софийска филхармония

Софийската филхармония отдавна се е утвърдила като един от водещите институти в музикалния живот на страната с високите си художествени постижения, активната си концертна дейност у нас и по света, с нарастващ заслужен международен авторитет. Репертоарът на Софийската филхармония обхваща творби от цялата световна музикална литература - от класиката до най-съвременни опуси, включително и премиерни изпълнения на десетки български произведения. През последните сезони бяха изпълнени за първи път у нас крупни творби от световната музикална съкровищница. Съвместно с Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" прозвучаха шедьоври на кантатно-ораториалното творчество на Бах, Хендел, Орф, Брамс, Шуберт, Берлиоз, Скрябин, Стравински и др.
 
Никола Близнаков, диригент

Роден е в България в семейството на учител по музика и хоров диригент в Кюстендил. Завършва Националната музикална академия в София, със специалност пиано. Продължава обучението си по оркестрово дирижиране при Херман Шерхен в Швейцария, а след това и във Висшето музикално училище в Кьолн, при проф. Гюнтер Ванд. Изгражда своята кариера предимно в чужбина. През април 2008 Близнаков дирижира «Матеус Пасион» от Й. С. Бах в изпълнение на Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор. Преди тази дата произведението не е изпълнявано в България в продължение на дълги години.
 
Тина Шерер, сопран

Младотото немско сопрано учи пеене при тенора Вернер Компес в Дюселдорф и се дипломира с отличие при проф. Клези Кели – Мууг във висшето училище в Кьолн. Тя е лауреат на множество национални и международни конкурси по пеене.
Жале Палила, алт

Като интерпретатор, Жaле Папила концертира с именити оркестри и диригенти в цяла Европа.
 
Маркус Херцог, тенор

Завършва консерваторията «Рихард Щраус» в Мюнхен. Той участва като солист на свободна практика в Театралната академия в Мюнхен, в Държавния театър в Регенсбург и други
 
Йорг Хемпел, баритон

Завършва с отличие оперно пеене в Дрезден и Рим. Развива интензивна концертна дейност като солист на Дрезденския Кройцхор, на Томаненхор - Лайпциг, на Дрезденската филхармония и др.
 
Томас Хамбергер, бас

Бил е най-напред член на Концертния хор на Баварското радио и от много години е солист на свободна практика в областта на ораторията и кантатата. Томас Хамбергер получава чести ангажименти в цяла Европа и често е канен на международни музикални фестивали.
 
Клаас Хардерс, виола да гамба

Започва да изучава инструмента на седем годишна възраст. Изявява се редовно с камерни ансамбли из цяла Европа и участва на редица фестивали във Франция, Израел, Австрия, Бремен, Холандия и др.
 

По материали на Кантус ФирмусКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *