Едвин Сугарев е носителят на голямата награда за SMS-поезия

|
На 9 юни в зала 7 на НДК бяха връчени отличията от второто издание на конкурса на Мтел и НДК за SMS-поезия и беше представена антологията с най-добрите творби. Сребърната брошка "SMS-поезия" и специалната награда на Мтел получи поетът Едвин Сугарев.
Ето и едно от двете стихотворения на Едвин Сугарев с което той получава голямата награда:
смъртта е вишня
цъфнала е в бяло
 
ела под бялата й сянка
отдъхни
 
Произведенията за конкурса се приемаха от 1 април до 10 май 2005 г. Над 1400 получени SMS-и за участие са били оценявани от жури в състав: Любомир Левчев (председател), Георги Господинов, Миглена Николчина, Петър Първанов и Тома Марков. В антологията са избрани 152 творби на 112 автора. Мтел и НДК бяха подкрепени за издаването на антологията от Националния център за книгата към Министерство на културата и Университетското издателство. Автор на сребърните брошки е Борис Начев.
Лауреати на логото SMS-поезия са Мария Донева, Светла Караянева и Стефан Иванов. Носители на почетния знак са Васил Пармаков, Венелина Стоянова, Гюлшен Алиева, Марин Колев и Марица Колчева. Специална награда – публикация, получават и най-младите участници в конкурса Надежда Николова (на 5 години) и Сияна Банкова (на 8 години). Как тези деца са участвали и защо са отличени по възраст не стана ясно.
Водещ на вечерта беше Миглена Николчина. Председателят на журито Любомир Левчев каза кратко слово, а Тома Марков прочете предговора на антологията, чийто автор е той. Наградените прочитаха включените в антологията свои стихове и получаваха наградите си. Отличията връчваха Петър Чухов, Росица Пиронска (миналогодишни победители в конкурса), Михаил Белчев, членовете на журито и др. Васил Пармаков внесе повече настроение с изпълнението на две пиеси на пиано.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *