Единадесети Великденски Фестивал в софийската опера

|
Софийската опера представя единадесетия Великденски Фестивал от 7 до 14 април. Тази година Великденският фестивал ще мине под мотото на юбилейните чествания. Програмата ще бъде открита със сценично изпълнение на шедьовъра на Карл Орф „Кармина Бурана”, мега спектакъл, респектиращ със своята пищност и оригиналност.
Премиерата на „Кармина Бурана” се е състояла точно преди 70 години – на 8 юни 1937 г. – във Франкфурт на Майн. Премиерата в България се е състояла през 1988 г. на сцената на Античния театър в Пловдив.
Спектакъла ще гледаме под диригентството на Борислав Иванов, и със солистите Елена Стоянова, Александър Крунев и Андрей Найденов.
На 10 април 2007 г., с операта „Кармен”, софийската опера ще почете паметта на големия оперен деец Иван Вульпе, един от създателите на българския професионален оперен театър. В ролята на Кармен ще видим очарователната солистка на Варненската опера Бойка Василева.
Като част от политиката на софийската опера за подкрепа на българското творчество на 11 април ще видим за последен път този сезон операта на Александър Йосифов „Съдба за двама”.
На 13 април с гала концерт ще бъде почетен големият български диригент Михаил Ангелов, с оригинална програма от рядко изпълнявани творби. Гала концертът ще бъде с участието на ученици на маестрото под диригентството на Александър Йосифов.
Любителите на балетното изкуство ще могат да се насладят на два спектакъла: „Ромео и Жулиета” на 12 април и „Лебедово езеро”, което ще закрие фестивала на 14 април. Солисти в „Лебедово езеро” ще бъдат Георги Смилевски и Наталия Крапивина, солисти на театър „Немирович-Данченско” – Русия.
 

Снежана СимеоноваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *