Един живот оставил ярка следа

|
На 19 април в пълната зала 6 на НДК посетителите на концерта-матине, посветен на 70 годишнината от рождението на проф. Васил Арнаудов имаха възможност да се насладят на прекрасните изпълнения на камерен хор "Пасторал" и софийски камерен хор "Васил Арнаудов". Каквото и да напиша за ангелските гласове на хористките ще прозвучи като клише и няма да може да опише това, което беше на живо.
Освен изпълненията, за които можете да разберете от каталога на Пролетната Аполония, бяха представени и новите книга и диск, посветени на маестро Арнаудов. Думи и спомени за Васил Арнаудов споделиха и диригентките, хористките, Панайот Денев (от настоятелството на Фондация "Аполония") и др.
Сдружение "Васил Арнаудов" връчи годишната си награда на Петрана Цонева, авторка на книгата за Васил Арнаудов "Да свириш на хор". Книгата е благодарност и дълбок поклон пред паметта на този, който пося и отгледа дълбоко в душите на няколко поколения почитатели на музиката усета и мечтата за красота и радост от живота, преданост към идеите и риятелите, непримиримост към невежеството и посредствеността.
Петрана Цонева сега изгражда със собствени средства "къща на изкуствата" в родния град на Васил Арнаудов - Варна. Идеята е там да се провеждат майсторски класове, семинари, дискусии, творчески срещи и др.
"Искам този дом да стане средище на духа, за отстояване на традициите, за осъществяване на нови интерпретаторски идеи и широк международен обмен", бяха развълнуваните думи на авторката, която едва сдържаше сълзите си, трогната от отличието.
Повече снимки от концерта можете да откриете тук.
А запис на концерта можете да видите на 1 май по Канал 1 на БНТ.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *