Един от големите

|
Шоуто на Джордж Майкъл на 28 май, стадион „Локомотив” в столицата, част от турнето му „25 Live”, бе едно от най-мащабните и грандиозни концертни събития, случвали се в България.
Шеста поред дата в световното турне на певеца, с което той чества 25 години на сцената, София предложи хладни метеорологични условия и гореща публика. Освен благодарност за подкрепата през дългата му кариера, певецът изрази от сцената и съпричастност с каузата на българските медици в Либия. „Искам да благодаря, че бяхте с мен последните години и повярвайте, наистина ще се постарая да ви го покажа!” – каза Джордж Майкъл в началото и удържа на думата си. Спектакълът, който гледаха около 20 000 души на стадиона, бе пример за перфектен професионализъм от най-висша класа. От една страна бе сценичното шоу – огромна сцена, през която се спускаше като водопад екран, започващ метри над земята и стигащ чак до първите редове от публиката. По него непрестанно течаха светлини, визуални ефекти и кадри, ярка експлозия от цветове, които създаваха едновременно усещането за дискотека (допълвано от факта, че почти през цялото време хората не спряха да танцуват) и за видеоклип (това от своя страна допълвано от самия певец в центъра на вихрещите се илюминации, сякаш току-що излязъл от екрана). Специфичната форма на сцената, част от която оформя пръстен, включващ т. нар. „Circle of Faith”, позволи на Джордж Майкъл да е в непрекъснат контакт с почитателите си. По никакъв начин непрестанното движение на харизматични певец не повлия негативно на изпълнителските му качества. Това бе другата страна на професионализма – глас във върхова форма, който изпя деветнадесет хита почти идентично със студиен запис. Звучаха “Fastlove”, “Father Figure”, “Ticking”, “Praying For Time”, “Faith”, “Spinning the Wheel”, “Jesus to a Child”, “Amazing”. Бисът бе “Careless Whisper”, последвана от емблематичната “Freedom”, посветена на медиците ни.
Трябва да се отбележи и покритието на затревената част от стадиона, което организаторите се бяха погрижили да осигурят, за да предотвратят превръщането на игрището в кално блато след пороя, залял столицата буквално минути преди началото на концерта. Такива неща по принцип са нещо нормално, обичайно и по принцип не би трябвало да бъдат специално отбелязвани, но за българската реалност и прохождащ концертен живот, са стъпка в единствената правилна посока и затвърждават имиджа на „Жокер Медиа” като надежден и адекватен промоутър.
Въпреки желязната организация, талант и професионализъм, които демонстрира шоуто, то не би било толкова запомнящо се, ако липсваше магичното излъчване на Джордж Майкъл. Нито една песен не остави безчувствени хилядите на терена и по трибуните; от бързите диско-поп парчета, на които танцуваха хора от всички възрасти, до баладите, които затрогваха буквално до сълзи. Гледката на разлюляното море от светлини или гора от полюшващи се вдигнати ръце, в комбинация с всичко останало, случващо се на сцената, изковаваха сплав, от която се оформи приповдигнато, почти феерично чувство – два часа едновременно полет и потапяне в музиката на един от Големите.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *