Един трамвай по две линии

|
На сцената на Театър “Българска армия” режисьорът Крикор Азарян постави световноизвестната пиеса на Тенеси Уилямс “Трамвай желание”.
Историята за Бланш Дюбоа, която пристига на гости на омъжената си по-малка сестра Стела в Ню Орлиънс, за да потърси убежище от разрухата, обхванала живота й, се разказва и на сцената на театър “Сълза и смях”, където екипът на режисьора Димитър Еленов гостува след небивалия успех на постановката на Пернишкия театър. В ролята на Бланш там се изявява Нона Йотова, партнира й Асен Блатечки (Стенли Ковалски).
Прочитът на Азарян набляга на абсурдността в човешките отношения, на драмата на свръхчувствителната Бланш, която носи тежко бреме на вина от младостта си и то предопределя трагичния й житейски път, който я отвежда в лудницата. Тя, която непрекъснато съчинява изискани лъжи, на които през повечето време вярват всички, бива обявена за луда точно в единствения момент, когато казва истината.
Пиесата прекрасно илюстрира отношенията в съвременния свят, почиващи на основата на нетърпимост и конфликти – винаги и навсякъде. Бойка Велкова се превъплъщава в ролята на Бланш ясно и категорично, до пълно сливане с образа на по-голямата сестра. Присъствието й на сцената мигновено приковава вниманието на зрителя. Камен Донев (Стенли Ковалски) има възможност да разгърне актьорския си потенциал в по-различно амплоа от това, в което сме свикнали да го виждаме. Той играе вдъхновено ролята на американеца от полски произход, който не може да понася присъствието на Бланш в спокойното течение на семейния си живот. Младият актьор успява вярно да изгради сложния образ на Стенли, в който се преплита силна любов към Стела, меркантилното желание за наследство, омраза към интелектуалната, префърцунена сестра, която той не може да разбере, и изблиците на животинското желание за насилие над околния свят. Единственото пропукване във великолепното впечатление, което създава тандемът Велкова – Донев на сцената е всъщност и кулминацията на техните отношения – Стела е в болницата, за да роди детето си, а в дома на Ковалски агресията на Стенли намира израз в акта на сексуално насилие над Бланш. Неговото сексуално желание идва някак изненадващо, не достатъчно логично следващо и не напълно завладяващо и животинско, каквото единствено би могло да бъде в този момент.
Сценографията и костюмите на Невяна Кавалджиева и авторската музика на Стефан Вълдобрев са спойката, която създава завършената цялост на спектакъла. За основа на главната музикална тема като текст Вълдобрев използва част от поемата на Харт Крейн, включена от Тенеси Уилямс като мото на пиесата. А мелодията уверено ни превежда по маршрута на трамваите – а защо не и на живота - първо се возим на “Желание”, после се прехвърляме на “Гробища” и накрая слизаме на спирка “Елисейските поля”.
 
"Трамвай Желание" можете да гледате на сцената на Театър "Българска армия" на 15 и 30 март.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *