Една вечер с кралицата на българския театър

|
На 18 октомври в Театър 199 се състоя премиерата на Duende - един спектакъл на и за Татяна Лолова по текст на Румяна Апостолова, постановка на Съни Сънински и сценография на Вечеслав Парапанов.
Какво е duende? Чужда дума, която на всичкото отгоре я няма в речниците. Чужда дума, но познато, трудно описуемо вдъхновено... не, по-добре да цитирам: "Дуендето е сила, а не поведение, то е борба, а не понятие. Един стар майстор-китарист ми каза: Дуендето не е в гърлото, то идва от петите. Това означава, че то не е въпрос на умение, а на истинска, жива форма, на кръв, на древна култура, на създаващо действие. Тази тайнствена сила, която всеки чувства, но никой мислител не е обяснил, всъщност е духът на всичко земно..." Това са думи на Фредерико Гарсиа Лорка от негова реч, произнесена през 1934 г. Снощи и Татяна Лолова се опита да формулира и обясни тази малка, но сложна дума-чуждица. Но дуендето трябва да бъде и почувствано. Така, както го почувстваха зрителите в препълнената малка зала на Театър 199.
Пиесата Duende е биографична, писана, поне с такова впечатление останахме, специално за Татяна Лолова. И се играе в чест на нейния юбилей. Героинята е притеснена прима от операта, която в гримьорната си репетира предстоящата пресконференция за нейния юбилей. Разказвайки целия си живот, на моменти изпълнен с хумор, на моменти с ирония и тъга, примата разкрива дълбоко човешкото у нея (и у нас), трудният, изпълнен с много самота живот на актьора.
Когато зрителите ръкопляскаха, овациите сякаш излизаха от сърцата им, а не от ръцете...
Гледайте тази пиеса. Струва си. Следващото представление е на 28 октомври от 19:30 часа.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *