Една седмица остава до началото на София Филм Фест

|
15-ият юбилеен София Филм Фест ще се състои от 4 до 13 март 2011 в София с допълнителна програма от 14 до 20 март в София, Бургас, Пловдив и Варна.
Програмата съдържа 118 игрални, 24 документални и над 70 късометражни филма. Те ще бъдат представени в традиционните за фестивала рубрики Международен конкурс за първи и втори филми, Голямата петорка, Киното днес, Киното утре, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс и други.
Легендарната актриса Клаудия Кардинале ще получи Наградата на София на Столичната община за своя изключителен принос в киноизкуството от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова на специална церемония на 11 март в Зала 1 на НДК. На специална гала-прожекция българските киномани ще имат възможност да видят реставрираната версия на класиката на Лукино Висконти „Гепардът”.
Наградата на София ще бъде връчена още на актьора Руси Чанев – творец с огромен талант и десетки роли в театъра и киното, превърнали се в любими образи за българската публика, и на легендарните режисьори Клод Льолуш и Отар Йоселиани.
Фестивалът стартира на 4 март с премиерата на новата творба на Дарън Аронофски „Черен лебед” – филм, който се радва на овации на публика и критика и има в актива си многобройни награди, както и 5 номинации за наградите на Американската киноакадемия. За първи път от 10 години фестивалът се открива с американски филм и в партньорство с Посолството на САЩ, които традиционно подкрепят представянето на американско независимо кино в рамките на фестивала. Сред предизвикателствата за киноманите в София ще бъде и руският филм „Краят” на Алексей Учител, с който се закрива официалната програма на 13 март. Очакваме Учител лично да представи филма си, който бе руското предложение за чуждоезичен Оскар, в Зала 1 на НДК.

София Филм Фест ще бъде първия фестивал в света, който ще покаже най-новия филм на Вим Вендерс непосредствено след премиерата му на Берлинале! Уникалният триизмерен проект „Пина” ще бъде на ексклузивна гала прожекция в Синеплекс („Сити Център София”), който за първи път е домакин на част от програмата на 15-ия София Филм Фест.
 

По материали на София филм фестКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *