Една седмица с пролетния базар на книгата

|
Пролетен базар на книгата”, организиран от Асоциация „Българска книга”, ще бъде открит днес, 24 май. Официален гост на събитието ще е министърът на образованието Сергей Игнатов. Откриването ще се състои от 16:30 в Мраморното фоайе, на втория етаж в НДК.

Най-големите книгомани ще могат да разгледат базара и да се възползват от интересните предложения и отстъпки веднага след откриване в понеделник следобед. За всички останали посетители книжният форум ще бъде отворен от 10:00 до 19:00 часа всеки ден от 25 до 30 май. Събитието се провежда в рамките на настоящия „Салон на изкуствата”.

По време на „Пролетния базар на книгата” всички любители на четенето и на качествените издания ще могат лично да се срещнат с различни писатели, да получат автографи, да общуват с издателите на своите любими книги, да посетят събитията, включени в културната програма.

Тази година организаторите поставят специален акцент върху тийнейджърската литература. Цялото събитие е със силен фокус върху младите читатели. Своите нови поредици и заглавия, насочени към тийнеджъри, ще представят издателствата „Пан”, „Кръгозор” и „Егмонт”.

В последните две години е отчетен по-висок брой посетители на базара. Очакванията за предстоящото издание са дори по-големи, заради свободния достъп без входен билет за всички дни на изложението.

В съзвучие с традиционните отстъпки, на които се радват посетителите, тази година за първи път издателствата „Унискорп”, „Кръгозор” и „Емас” организират аутлет на книги под мотото „Хитове от минали сезони”, чиито цени ще бъдат намалени с до 70%. Идеята на тази инициатива е да предложи на читателите големи заглавия от предишни години на изключително добри цени. Желанието на организаторите на необичайната разпродажба е това да се превърне в традиция и подобни специални предложения да се осъществяват в тематични линии – да бъдат посветени на различни жанрове: криминална литература, детска литература, класика и т.н.

Специално за „Пролетния базар на книгата” в България пристигат и авторите на издателство „Сиела” – Елизабет Костова, Алекс Милър, Йосип Новакович.

Сред някои от акцентите на предстоящото изложение са – пълното издание на „Измислици” на Хорхе Луис Борхес от издателство „Колибри”, както и предстоящата среща на българската публика с писателя Лоран Гунел, издаван отново от „Колибри”. Издателство „Хермес” очаква най-бестселъровия си автор – Хорхе Букай, в България. На „Пролетния базар на книгата” посетителите могат да открият последната му книга, издадена на български – „Да се обичаме с отворени очи”. Сред другите акценти от издателство „Хермес” са новите заглавия на носителката на „Пулицър” Джералдин Брукс - „Свещената хагада”, както и „Разказвачът” на Марио Варгас Льоса.

Тази година за първи път входът за посетители е свободен. Организаторите отправят този подарък към гражданите и гостите на София като израз на силната си воля за насърчаване на четенето и подкрепа на грамотността и развитието на българската култура.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *