Едно особено упражнение

|
"Днес, 24-ти ноември, 2004 г. сме се събрали в 243-та аудитория на Алма Матер на едно особено упражнение." - това бяха встъпителните думи на Славимир Генчев, който тази вечер беше водещ на "упражнението". А упражнението беше представянето на новата стихосбирка на Доротея Табакова "Сезонни култове".
Доротея Табакова преподава старогръцки език в СУ "Св. Климент Охридски", превежда от старогръцки, френски и руски език, известна е и като поет с китара и това е втората й стихосбирка. Вечерта премина в непренудена обстановка сред студенти, колеги и приятели на авторката. Първа за книгата и авторката говори издателката Биляна Сукурова (Издателство "5 звезди"). Запитана как събира смелост и издава вече трета книга на поет с китара (първите две са на Милена Очипалска и Светлана Комогорова - Комата), тя отговори, че е особено пристрастна към тях. "Колкото и добре да познавате Доротея Табакова, прочитайки стиховете в новата й книга, ще се учудите, както и от това, че книгата е илюстрирана от самата авторка." - допълни издателката.
Актрисата Венета Чангова прочете няколко стихотворения, а през това време авторката, явно трудно стояща на едно място в близост до черната дъска, "илюстрираше" произведенията си. В създадената творческа обстановка литературният критик или, както сам той се определи, литературен журналист Марин Бодаков представи авторката като един поет, който "не иска да бие барабаните на собствената си слава", но в същото време лансира преживяванията си, показва самотността на общуването, "демонстрира зрял пластичен изказ и умение да втъкава антични мотиви в една съвременна песенна поетика." "Това е една извънсезонна, напоена с култура книга." - добави той.
Доротея Табакова изпълни няколко песни, след което актрисата Венета Чангова, видимо много развълнувана, прочете още няколко от стихотворенията в книгата. По една своя песен, като поздрав за авторката, изпълниха бардовете Светослав Георгиев, Гриша Трифонов и Славимир Генчев.
Част от стихотворенията в "Сезонни култове" можете да прочетете в Словото.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *