Експериментът “Хамлетмашината”

|
На 25, 26, 27, 28 и 29 септември на сцената на Театър "Българска армия" се играе постановката "Хамлетмашината" от Хайнер Мюлер, съвместна продукция на TART Produktion, ТБА - София, TNL (Theatre National Du Luxembourg) и Театър "Рампа" ЩутгартTART Produktion, ТБА - София, TNL (Theatre National Du Luxembourg) и Театър "Рампа" Щутгарт.
Директорът на ТБА Митко Тодоров представи спектакъла като "политически спектакъл, не много в стила на нашия театър, но съвсем в стила на Мюлер. В него съединихме няколко театрални школи, събрахме ги на една сцена, хвърляйки се в дълбоката вода на един спектакъл за прехода, за личността по време на преход".
Режисьорът Бернхард Ойстершулте разказа за "Хамлетмашината":
"Това пета част от поредица проекти "Дайте тука хубавия живот!", която се занимава с реалността в Германия и на европейско равнище.
Трудна задача е да се пренесе текст от 1977 г. до наше време. В текста на Мюлер се констатира разрухата на тогава реално съществуващия социализъм. В системата, в която е живеел автора, въпреки ограниченията на диктатурата, е имало вяра в идеологията й. По същия начин през 1989 - 1990 г. в България имаше големи надежди - за щастие за всички, точно както и при социализма. С българските колеги събирахме информация особено след приемането на страната в Европейския съюз, за да разберем какво се е случило с надеждите на хората.
Беше важно да имаме актьори от три поколения: Екатерина Стоянова и Леонид Йовчев, които само са чували за историята на социализма, Снежина Петрова и Стефан Вълдобрев, които са изживели половината си живот в едната и половината - в другата систама, Георги Новаков, който е изживял по-голямата част от живота си през социализма. Имаме и персонажа на Никел Бьосенберг, заемащ позицията не на актьор, а на човек, израснал в Западна Германия в благоденствие, принуден да се идентифицира с Ленин и социализма, без да знае нищо за тях."
В текста на Мюлер са нанесени известни промени, като най-големите те са в монолозите на Снежина Петрова и Стефан Вълдобрев. И двамата играят забележително в този експериментален спектакъл, който след последното представление на софийска сцена ще гастролира из Европа.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *