Емануил Икономов представи наградите на Аргус за 2006 г.

|
Годишните награди за българска фантастика и криминална литература представи издателство „Аргус“ на 16 декември в зала 3.1. на НДК.
Водещ на всичко беше Емануил Икономов, писател и издател, шеф на „Аргус“. Той обяви и връчи повечето награди от различните конкурси.
Първа награда за български разказ от конкурса „Аргус – фантастика през 100 очи“ за тази година печелят Кирил Добрев и Валентин Иванов за разказа им „Денят, в който вярата се завърна“; втора награда получава Николай Теллалов за „Истината за златната ябълка“ и трета награда – Красимира Стоева за „Отвъд портата“. И трите разказ, заедно с още десетина други са публикувани в антологията „Знойни хоризонти“. Наградата за най-добър роман отиде при Петър Марчев за много точно озаглавения „Идеален роман“. Второ и трето място в категорията са съответно за Син Николов и Камен Делибеев.
Емануил Икономов представи и сборникът „Български фантастични ваяния 2006“ - богат илюстриран с картини и графики на Калин Николов и съдържащ не само разкази с фантастика, но и поезия, радиопиеса, киносценарий и др.
Беше представен и сборникът с произведения на д-р Светослав Славчев – начало на новата поредица „Незабравимо“. Книгата се издава и по повод 80-годишния юбилей на автора.
Георги Цанков връчи наградите на критиката за крими-произведения „Инспектор Стрезов 2006“ – в категория разказ на Людмил Георгиев за „Кошмарът“, публикуван в едноименния сборник, и в категория роман – на Бойко Беленски за „Недосегаемите“.
Награда за крими-роман получи и Георги Величков за „Първият милион“.
Емануил Икономов представи две свои книги – сборникът с гротески „Книга за ръждясали мозъци“, изработен с метална корица и в един екземпляр, както и достъпният за простолюдието „Броеница от небивалици“, пак сборник с гротески, но нормално направен.
Награда за заслуги към криминалната литература – грамота и почетен плакет – получи критикът Георги Цанков – по повод 20-годишнината от създаването на Международната организацията на писателите криминалисти.
Накрая беше анонсиран един предстоящ проект на „Аргус“, озаглавен КЕТИ (от „критика, есеистика, теория и история“). През 2007 г. се очаква да излезе сборникът „Спомен за света Агоп Мелконян“, представящ пълен образ на многостранните произведения на напусналия ни наскоро автор-фантаст и популяризатор на науката.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *