Емил Андреев получи и наградата за нова българска проза “Хеликон”

|
На 19 декември в книжарница „Хеликон - Витоша“ за шести пореден път беше връчена наградата „Хеликон“ - на писателят Емил Андреев за книгата му „Проклятието на жабата“.
Както гласи решението на журито, наградата (2000 лв, грамота и бронзова статуетка на орел) се връчва на Емил Андреев за “приноса в представянето на европейските измерения на българския провинциален човек и предаденото с мекота възхищение от любовта и музиката като опори на хуманността”. Преди две години той получи едновременно две награди от конкурса за роман "Вик" - награда на журито и награда на читателите - за романа си "Стъклената река".
Тази година журито беше с председател Георги Борисов и членове проф. Милена Кирова, доц. Владимир Трендафилов, журналистката Галина Спасова и Йордан Ефтимов. Последният беше и водещ на церемонията. Наградата връчи Гинка Панайотова, един от собствениците на „Хеликон“. За годината журито е прочело общо 102 книги. 12 от тях, по 4 на сезон бяха номинирани и от тях беше излъчен победителят. Освен награденият последен роман на Емил Андреев, другите номинирани са “Вътрешната стая” на Керана Ангелова, “Анонимни снайперисти” на Палми Ранчев, “Твоето име е жена” на Стефан Кисьов, “Ледовете” на Анна Топалджикова, “Брокат и парцали” на Иван Голев, “Черната кутия” на Алек Попов, “Яловата вдовица” на Бойка Асьова, “30 неизвинени” на Ваня Щерева, “Арката” на Здравка Евтимова, “Малко късмет за по-късно” на Палми Ранчев, “Картографирането на Рая” на Влади Киров.
Докато се обявяваха по отделно номинираните и се връчваха грамотите им (поне на присъстващите), се четяха и кратки откъси от книгите им.
Прецедент е номинирането два пъти за една година на един автор – Палми Ранчев получи две грамоти за двете си книги. Друга статистика: журито е от 3 мъже и 2 жени, а номинира 6 мъже и 5 жени. От номинираните 12 книги 4 са все от едно издателство - „Сиела“.
Поради "изключителните морални и стилови качества на мемоарите" на Веселин Бранев, публикувани от издателство “Фама” под заглавието “Следеният човек”, организаторите на наградата “Хеликон” обявяват извънредна награда за документалистика. Авторът живее в Канада, затова Данчо Ефтимов прочете негово писмо по повод отличието му.
Гинка Панайотова показа “Цветето на читателите” – пластика на бургаския скулптор Огнян Петков, която ще бъде връчена при обявяването на Пролетните номинации за 2008 година. “Цветето на читателите” ще се дава за най-продаваната от вече номинираните през съответната година книги. За тази година засега водачите по продажби са “Черната кутия” на Алек Попов, “30 неизвинени” на Ваня Щерева и “Твоето име е жена” на Стефан Кисьов.
В края на вечерта беше обявен и председателят на журито за 2008 г. - проф. Боряна Христова, директор на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Останалите членове на новото жури ще станат ясни по-късно.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *