Есенните празници на Бургас с културна следа в календара

|
Истинско събитие в рамките на Есенните литературни празници-2009 в Бургас бе премиерата на второто издание на романа на Керана Ангелова “Елада Пиньо и времето” и на спектакъла по книгата на Малко театро от Унгария на сцената на Кукления театър в черноморския град.

След като спектакълът бе представен вече в Смолян, Сливен и София, най-после успяха да го видят и бургазлии. Сценарист, сценограф, дизайнер на костюмите и изпълнител бе Габриела Хаджикостова. Режисьор и автор на художественото осветление е Ищван Наги. Уникалната музика бе сътворена и изпълнена наживо от Николай Иванов-ОМ.

Самобитният текст е хроника на една необикновена съдба, която разтърсва човека. Думите въздействаха философски и лирично на публиката. Изящната интерпретация на Габриела остави без дъх зрителите и те я наградиха с нестихващи аплодисменти. Почитателите на творчеството на Керана Ангелова научиха, че новата й книга “Улицата на пеперудите” е завършена и ще излезе през 2010 година.

Събитие по време на есенните литературни празници бе и гостуването на Йордан Детев – български журналист, писател, режисьор и композитор. Той представи своята последна книга “Краят на Тракийската Антлантида”. Пред многобройна публика – любители на историята и древната археология - Детев разказа за своите изследвания в областта на старата праисторическа култура, изпреварила с повече от хиляда години останалите първобитни общества в света. Авторът представи и мултимедийна илюстрация за местата на хилядолетната култура Татул, Перперикон, скалния масив Беленташ, Орловите скали край Ардино. Представено бе и списание “Клуб Орфей”, чийто главен редактор е Йордан Детев.

Бургаският регионален музей показа за първи път мултимедийния си продукт “Беглигташ” – за тракийско мегалитно светилище, открито през 2003 г. в околностите на река Ропотамо недалече от Бургас. Така музеят откликна на поканата на Детев, който представи своята вече реализирана идея за Национален преглед на българските археологически и исторически филми – един фестивал с уникален формат, който от тази година се представя и в Чикаго, САЩ.

Двете премиери се проведоха по инициатива на бургаското Сдружение „Общество за духовни изяви”.

По традиция от 1997 г. месец октомври е времето, когато литературните творци от Бургас показват на своите съграждани сътвореното от тях. Община Бургас поддържа традицията и финансира проявите.

В празниците участват всички Писателски дружества и културни съобщества, Регионална библиотека “П. К. Яворов”, Бургаската художествена галерия ”Петко Задгорски”, Оперно-филхармонично дружество – Бургас, НУМСИ “П. Владигеров”, Държавен куклен театър и читалищата.

В афиша на празниците тази година бяха включени както изяви на бургаски писатели и поети, така и на гости. Литературни премиери на книгите “Бургаски музи по света” с автор Мариана Праматарова, книгата с детски стихотворения и залъгалки събрани в “Звездичка с рошава косичка” на Стоянка Грудова, “Крайпътен огън” – сборник с разкази на Атанас Радойнов. Литературните дебюти на двама млади бургазлии Мартин Колев със сборника разкази “Кучето на терасата” и на Стоян Тодоров с поетичната книга “Разлетяване”.

Интерес предизвика гостуването на къщата - музей “Емилиян Станев” – Велико Търново с документалната изложба “Към всичко подхождай с любов” и прожекцията на филма на Дочо Боджаков “Вечните ловни полета”.

Премиерата на филма за бургаския поет Христо Фотев “Този влак за Бургас е тъй бавен...”, сценарист Александър Томов, според мен не оправда очакванията на бургаската публика. Едно маркиране на поетичното слово на поета без навлизане в дълбочината и същността на големия поет.

Бургаската културна общественост отдаде дължимото и на рано отишлите си поети Иван Апостолов и Янаки Петров.

Представен бе втори брой за годината на списанието за литература, изкуство и култура “Море”. Състояха се литературните премиери на Дена Джелебова-Пейчева – “Съпричастия” и “Четиристишия”, на Калина Вергиева със стихосбирката й “Хроника на виртуалното влюбване”, на Боян Станилов “Роден да обича”.

Няколко вечери радваха бургазлии тематично – на хумора и сатирата, организирана от клуб “Морски таралежи”; на авторите от Съюза на свободните писатели Киро Дженков, Радка Илчева, Георги Аргиров и Румяна Попова.

Спектакълът на Георги Райков “Вдъхновени от Бургас” по тестове на български писатели бе своеобразен заключителен акорд на годишните Есенни литературни празници – 2009.
 

От Соня КехлибареваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *