Есенните стихове на Венда Райкова

|
Бургаската поетеса Венда Райкова представи на 8 декември пред публика в Бургас най-новата си стихосбирка.
Тя носи заглавие ”Есенни стихове” и настроението в нея наистина е есенно носталгично. Защото “...ноември е най-знаковият месец на живота ми”, твърди поетесата. След него е декември - изпълнен “с мъчително очакване на нещо/ което още няма име”. Изобщо, стихотворенията в тази книга на Венда Райкова наистина преливат от най-човешкото чувство – тъгата.
Като всяко човешко чувство, тази тъга е само нейна, люлее я в прегръдките си като “любовен блус” и поетесата не може да й устои. И сигурно точно в тези сакрални мигове се случва онова, което Венда ни разкрива, заради всички поети: ”прекрачи ли отвъд чертата/ на видимото и невидимото/ във зоната на Бога/ душата вече няма нужда/ от тялото и го напуска.”
Едно почти трансово, творческо състояние, когато изостреното сетиво долавя безпогрешно: “Неизбежното загадъчно мълчи,/ но есента ми праща знаци, / ще трябва да ги разчета/ преди да падне сняг.”
Редактор на стихосбирката “Есенни стихове” е Симеон Димитров, а издателството, което е приютило есенните стихове на известната бургаска поетеса е ”Либра Скорп”. Това е четвъртата по ред стихосбирка на поетесата, която е и почетен гражданин на Бургас.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *